1772

Díjat nyert a Balkon


Dell’Edera Dávid Balkon című diplomafilmje nyerte a zsűri díját a június 13. és 18. között megrendezett Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, a világ egyik legrangosabb animációs fesztiválján. A versenyprogramba 54 rövidfilmet, 54 diplomamunkát, illetve 27 tévéfilmet és 49 alkalmazott animációt válogattak, 31 alkotás versenyen kívül volt látható.

A fesztivál versenyprogramjában három magyar animáció is szerepelt: Dell’Edera Dávid Balkon című animációja mellett Kreif Zsuzsanna és Hegyi Olivér Otthon, édes otthon, valamint Andrasev Nadja A nyalintás nesze című filmje.

Dell’Edera Dávid, a Budapesti Metropolitan Egyetem Animáció alapszakos hallgatójának Balkon című diplomamunkája egy olyan hat perces alkotás, mely egy lakótelep életébe nyújt bepillantást egy forró nyári napon. Bár a panelrengetegben élők ugyanabba a közösségbe tartoznak, a távolság köztük leküzdhetetlen. A lakásaikba visszahúzódó emberek mindennapi teendőikkel foglalkoznak, míg valami ki nem zökkenti őket a banális rutinból. Az artisztikus vizualitású, 2 és 3D technikát egyaránt alkalmazó film asszociatív módon szól az elidegenedésről.

Dell’Edera Dávid így mesél a siker után: „Kezdetekben a falra, az iskolapadra és a táblára rajzoltam, hogy szórakoztassam magam és barátaimat. Komolyabban 18 éves koromtól kezdtem el foglalkozni animációval és filmezéssel. Nem sokkal ezután felvételt nyertem a Budapesti Metropolitan Egyetemre. Tanulmányaim közben animátorként dolgoztam több reklámfilmben, játékban és videoklipben is. Tavaly végeztem a Metropolitan-en. Az Annecy-ban töltött egy hét kiváló tapasztalat volt számomra. Rengeteg tehetséges alkotóval találkozhattam, különleges filmeket láthattam, ezért is volt hatalmas megtiszteltetés átvenni a zsűri díját. Talán a legszebb pillanat mégis az volt, amikor a hivatalos nagytermi vetítésen a közönség üvöltve tapsolt. Felejthetetlen élmény!”

A Balkon diplomafilmterv korában 600 ezer forint támogatást kapott a Magyar Média Mecenatúra szakmai zsűrijének a Macskássy Gyula elnevezésű, animációs filmek létrehozását segítő pályázatán 2015-ben, így akkor a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatóinak első nyertes filmterve volt az MTVA-NMHH mozgóképes pályázatain, és Dávid a hat támogatott alkotó közt olyan mesterekkel együtt kapott bizalmat, mint Jankovics Marcell és Richly Zsolt.

Forrás: kultura.hu

A film előzetese: http://videa.hu/videok/filmklub/film-animacio/balkon-elozetes-h2SmNnkI3CCvLMn8?start=2.72941
Az összes díjazott film listája: http://www.annecy.org/festival:en/awards

2016.06.28