Évadzáró a Komáromi Jókai Színházban


Megtartotta évadzáró ülését a Komáromi Jókai Színház társulata. Kezdetben levetítésre került a színház internetes műsorának, a Színházi Lábjegyzetnek legújabb része, amit Majorfalvi Bálint készített Tóth Károly közreműködésével, melyben szórakoztató pamfletként külföldi világsztárok „nyilatkoznak” az elmúlt évad bemutatóiról.

A továbbiakban Tóth Tibor igazgató visszatekintett az elmúlt évadra. A színház négy saját bemutatót tartott: Misi Mókus kalandjai, Börtönkarrier, Tisztújítás, valamint a Függöny fel! című komédia. A Forgács Péter által rendezett dráma, Az ügynök halála sajnos betegség miatt félbeszakadt, így a produkció a következő évad első bemutatója lesz. Ezt pótolván érkezett a bérletrendszerbe a kassai Thália Színház Mizantróp című előadása. Így a kassai csapat két bérletes produkciót is vitt ebben az évadban a komáromi deszkákon, hiszen a bérletrendszer egyik előadása eleve a Kassai polgárok című produkció volt. A színházban vendégeskedett továbbá a Soproni Petőfi Színház mesebalettje, A szép Cerceruska, a kassai Thália Színház Rükverc című produkciója is. Stúdió-előadásként tekinthette meg a közönség A csemegepultos naplóját (Orlai Produkció), a Don Quijote-t (Nézőművészeti Kft. - Szkéné), a legendás Szókratész védőbeszédét Haumann Péter előadásában, valamint az Őszi Szonátát a Soproni Petőfi Színháztól. A későbbiekben is fontos eleme lesz a stúdióbérlet a színház működésének, s remélhető, hogy egyre többen lesznek kíváncsiak a bemutatandó produkciókra.

A színház összesen 174 előadást jegyzett ebben az évadban, ebből 136 a saját és 38 a vendégprodukció. A Jókai Színház idén is nagy hangsúlyt fektetett a kiutazásokra, összesen 56 előadást játszott külső helyszínen, ez magában foglalja a felvidéki, illetve magyarországi településeket egyaránt. Továbbá érdekes „nemzetis” évad volt ez: a pozsonyi, a budapesti, a miskolci, a pécsi és a Győri Nemzeti Színházban is vendégeskedett a társulat. Számos rendezvényt tartott a teátrum gyermekek és felnőttek számára is. Ezúttal a színházban működő Vasmacska Filmklub is kiemelkedően teljesített, s remélhető, hogy a továbbiakban is nő a látogatottsága. A Miklós László által vezetett Smink nélkül című beszélgetős sorozat is folytatódik a következő évadban (melynek helyszíne a Borozó), ahol egy-egy este alkalmával a színház meghívott művészeit ismerheti meg a közönség,

A 2016/2017-es évad a társadalmi megosztottság témakörét vizsgálja majd. Első bemutatóként a tavaly betegség miatt félbemaradt Arthur Miller-mű, Az ügynök halála című drámát tekintheti meg a publikum, első alkalommal szeptember 16-án Forgács Péter rendezésében. Ezt követi Méhes László rendezésében Ulrich Hub Nyolckor a bárkán című meséje decemberi premierrel. Ezzel párhuzamosan stúdiókörülmények között Czajlik József állítja színpadra Székely Csaba Bányavakság című tragikomédiáját, mely közös produkció a kassai Thália Színházzal. Ezt követi Henrik Ibsen A nép ellensége című színműve, amit Koltai M. Gábor visz színpadra 2017. januárjában. Martin Huba ezúttal Shakespeare klasszikusát, a Rómeó és Júliát rendezi, a bemutatót 2017. márciusára tervezik. Az évad utolsó (májusi) bemutatója Heltai Jenő Naftalin című zenés vígjátéka lesz Hargitai Iván rendezésében, mely közös produkcióként jön létre az Esztergomi Várszínházzal.

Gyermekek számára vendégprodukcióként érkezik továbbá Romhányi József - Ránki György Mekk Elek, az ezermester című mese Pille Tamás rendezésében.

A Vasmacska Stúdióbérlet előadásai lesznek: a már korábban említett Bányavakság című bemutató, Kathrine Kressmann Taylor Címzett ismeretlen című műve szintén a színház saját produkciójaként. Vendégként érkezik Péterfy-Novák Éva Egyasszony című monodrámája Paczolay Béla rendezésében, Tenki Réka előadásában, Tasnádi István A fajok eredete című műve Mucsi Zoltánnal, Scherer Péterrel és Thuróczy Szabolccsal, Dömötör András rendezésében.

A bérlethirdetés már javában folyik: a régi bérletesek július 1-ig újíthatják meg bérleteiket, az újakat pedig augusztus 1-től árulják.

Bejelentésre került, hogy közös megegyezés alapján Méhes Lászlónak megszűnik a főrendezői kompetenciája, a továbbiakban mint rendező vesz részt a társulat munkájában, Culka Ottó színész pedig a jövőben nem mint társulati tag, hanem mint meghívott vendég segíti a Jókai Színház csapatának munkáját.

Idén a „legjobb színházi háttérmunkás” díját Erdélyi Zoltán vehette át. A legtöbbet játszó színésznő Holocsy Krisztina lett 122 előadással, a legtöbbet játszó színész Tóth Károly 125 előadással, így ők kapták az úgynevezett „Színészrobot-díjat”. A társulat titkos szavazása alapján az idei Ferenczy Anna-díjat Szabó Viktor vehette át.

Végezetül Tóth Tibor megköszönte a színház valamennyi alkalmazottjának az elmúlt évadban végzett munkáját, s előrevetítette, hogy a következőkben várhatóan sikeres és nagyon nehéz évadnak néz elébe a Jókai Színház társulata. A munkát Az ügynök halála próbafolyamatának folytatásával kezdi a csapat augusztus második felében, a szezonnyitó társulati ülés pedig szeptember elején esedékes.

Komáromi Jókai Színház

2016.06.27