Szigethy Gábor: Balatonfüred-Csopak borvidék – borospincékben józanul

Könyvbemutató a győri 87. Ünnepi Könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapokon

Június 11-én mutatta be új könyvét Szigethy Gábor író, színháztörténész, rendező, egyetemi tanár a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárának muzeális gyűjteményében. A patinás környezetben beszélt Balatonfüred-Csopak borvidék – borospincékben józanul című legújabb opusáról, mely a Kortárs Kiadó Borozgató magyarok sorozatának második részeként jelent meg a közelmúltban.

A sorozat a magyar borvidékeket és a borozási szokásokat hivatott bemutatni szórakoztató, olvasmányos formában. Éppen ezért nem borászati szakemberek írták/írják a köteteket, hanem írók, akik nem szakkifejezésekkel töltik meg az oldalakat, hanem mesélnek. Ezt teszi Szigethy Gábor is, hiszen ez egy szubjektív, írói megközelítésű könyv, mely azokat az élményéket és történeteket tartalmazza, melyeket az alatt az egy év alatt szerzett, amikor bebarangolta a füredi-csopaki borvidéket.

Mielőtt rátért volna a szerző a mű ismertetésére, rövid áttekintést adott a magyar bor történetéről, majd elmesélte, hogy került kapcsolatba a borász-közösséggel, és olyan meggyőzően, csillogó szemmel, lelkesen beszélt a borról, hogy az embernek kedve támadt meginni egy pohár jégbe hűtött minőségi vöröset, még akkor is, ha egyébként nem borivó. Azt hangsúlyozta, hogy a bor elsősorban nem alkoholos ital, hanem kultúra: a vele való barátkozás ott kezdődik, hogy illik tudni, mikor, mihez, milyen bort válasszunk, ismernünk kell a legjobb pincészeteket, mert még a fröccsöt is csak jó minőségű borból szabad készítenünk, de nem a legjobból, mert az megöli. Tudnunk kell, hogy a bor élőlény: megszületik, fejlődik, alakul, van zenitje, és bizony egyszer megfárad. Vannak tulajdonságai: lehet kedves, hétköznapi, ünnepélyes, muzeális, stb.

A Balatonfüred-Csopak borvidék – borospincékben józanul című könyv mese a borról, mese nagyszerű, elhivatott emberekről, különleges anekdoták, történetek gyűjteménye, érdekességek, humoros sztorik tárháza, melyből az is kiviláglik, hogy a bor isteni csoda, mert logikusan megmagyarázhatatlan, szakmailag érthetetlen dolgok történnek vele néha, mintha a Teremtő jelezné, hogy az ő fennhatósága ez ügyben megkérdőjelezhetetlen.

Két részlet hangzott el a könyvből, egy nagyon rövid vicces („– Ásványvizet vettél? – Igen. – Milyet? – Rizlinget.”), ill. egy hosszabb szöveg, melyet Maszlay Istvánnal, a Győri Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas színművészével együtt adtak elő a kártya és a bor viszonyáról, mely arról szólt, hogy a Figula Pincészet 2012-es Szilénuszát – mely a birtok legszebb területeinek koncentrátuma – vajon melyik kártyajáték közben célszerű kortyolgatni, melyikhez illik? Végigvették a römit, a kanasztát, az ultit, a pókert, a tarokkot és bridzset, miközben megismerkedtünk mind a játékok természetével, mind a Szilénusz különleges, kimagasló tulajdonságaival olyan élvezetes stílusban, hogy isten bizony sajnáltam, hogy vége lett.

tmoni
Fotók: Berente Erika

2016.06.14