Nemzetek találkozása a Győri Balett társulatában

Beszélgetés Kiss Jánossal és külföldi táncosaival

Csobay Dániel fotográfus, a győri Original Balance Kft. kommunikációs munkatársa „Több, mint egy fröccs” c. beszélgetős programsorozata keretében június 4-én a HOTEL RÁBA Baross termébe hívta meg beszélgetésre Kiss János Kossuth-díjas balettművészt, a világhírű Győri Balett igazgatóját, valamint társulatának külföldi származású, rendkívül tehetséges ifjú tagjait:

Tatiana Shipilova – orosz, balettművész, tánckari tag
Artem Pozdeev – kirgiz, balettművész, magántáncos
Daichi Uematsu – japán, balettművész, magántáncos
Tetiana Baranovska – ukrán, balettművész, tánckari tag
Alekxey Dolbilov – orosz, balettművész, tánckari tag
Luigi Ianonne – olasz, balettművész, tánckari tag
Thierry Jaquemet – svájci, balettművész, tánckari tag

A szépszámú hallgatóság soraiban helyet foglalt többek között Bombicz Barbara, a Győri Balett Örökös tagja, a Győri Tánc és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium igazgatónője; Tárnoki Tamás, a Győri Balett Örökös tagja; Keszeiné Tóth Bernadett, a Győri Balett Művészeti titkára, a Magyar Táncfesztivál főtitkára; Velekei László, a Győri Balett művészeti vezetője, koreográfus, Matuza Adrienn balettművész, a Győri Balett magántáncosa, Marjai Lili balettművész, a Győri Balett tánckarának tagja.

Csobay Dániel üdvözölte a vendégeket, és bemutatta a jelenlévő művészeket. Megkérte Kiss Jánost mint a Győri Balett egyik létrehozóját, alapító tagját, mesélje el megalakulásuk történetét.

Többek számára ismert tény, hogy a Táncművészeti Főiskola 1979-ben végzett fiatal táncos osztálya, szakítva a hagyományokkal, együtt keresett és talált otthont az akkor felépült új győri színházban. Vezetőjüknek Markó Ivánt kérték fel, aki a világhírű Maurice Béjart színházát odahagyva, profizmust és friss szemléletet hozott az akkori magyar táncéletbe. Kiss János szavaival: „Megmutatta, hogyan lehet a klasszikus balett nyelvén a valós életet eltáncolni”. Hogy mindezt az akkori kultúrpolitikai helyzetben megvalósíthassák, nagy szerepe volt Pozsgay Imre kultuszminiszternek és Győr város segítőkész hozzáállásának. Újszerű és rendszer-kritikus előadásaikkal rövid idő alatt szinte példátlan sikereket arattak, nemcsak Magyarországon, hanem szerte a világban is.

1991-ben, Markó Iván távozásával lezárult egy korszak az együttes életében. Kiss János vezetésével képesek voltak azonban fennmaradni, megújulni, évről évre emelni a művészi mércét, egyre szélesebb horizontot tárni közönségük elé. Az elmúlt évtizedek kitartó művészi munkáját újabb sikerek követték. Mára a Győri Balett az egyik legmeghatározóbb együttese lett a magyar táncéletnek. Ezt külföldi visszhangok is igazolják: a Győri Balett olyan együttes, amely örömet ad, megrendít, elkápráztat. Repertoárjuk felöleli a táncművészet szinte valamennyi ágát a klasszikus balettől a kortárs táncig vagy a kísérletező projektekig, a táncszínháztól a gyermekprodukciókig.

Kiss János, a XII. Magyar Táncfesztivál és II. Magyar Gyermek Táncfesztivál fesztiváligazgatójaként büszkén szólott a június 20-26. közötti győri eseményről, mindenkit biztatva és szeretettel invitálva a rendkívül gazdag idei program megtekintésére.

Csobay Dániel a társulat jelenlévő külföldi tagjait kérte meg, mutatkozzanak be, meséljenek szülőföldjükről. Akik már régebben a Győri Balettben táncolnak, magyarul próbáltak szólni a közönséghez, olykor szeretetre méltó derültséget keltve a közönség soraiban. Többnyire azonban Táska Eszter angoltanár, a programsorozatot rendező kft. magyar-angol nyelvű idegenvezető munkatársa segítségével meséltek magukról.

Derültséget keltett mind a táncosok, mind a nézők soraiban, amikor Csobay az iránt érdeklődött, hogyan töltik szabadidejüket, mi a hobbijuk. Mindnyájuk nevében adta meg a választ Kiss János, amikor elsorolta, hogyan telnek napjaik. Háááát, azért alvásra, étkezésre valahogy telik a napi kondicionáló edzésük és az éppen aktuális előadásra felkészülésük között, után.

A táncosok egyöntetű szeretettel nyilatkoztak Győrről, az élhető városról, a nyitott, barátságos emberekről, a körülményekről, melyek nagyban elősegítik fejlődésüket. Szóval, szeretnek itt lenni.

A beszélgetést a Győri Balettről az idők során készített videofelvételek, filmek vetítésével színesítette Csobayné Pintér Éva (Dániel édesanyja, idegenvezető, kft-jük ügyvezetője), Dániel édesapja, Csobay József pedig videofelvételt készített az eseményről.

Csobay Dániel, kft-jük nevében, meghívta a társulat tagjait egy, a közeljövőben rendezendő, Győrt részletesen bemutató idegenvezetésre.

A rendezők az est szereplőinek fotóival ellátott sok fotós szórólapot biztosítottak a közönség számára, melyeket a táncosok nagy örömmel dedikáltak.

Közös fotózással zárult a minden jelenlévő számára élménydús program.

Molnár György
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja,
a Győri Szalon fotós munkatársa

2016.06.08