Május 18. – A Múzeumok Nemzetközi Napja


1978 óta május 18-a a Múzeumok Nemzetközi Napja, amelynek ünneplését a Múzeumok Nemzetközi Tanácsának (ICOM) XI. konferenciáján határozták el 1977. májusában. A világnap üzenete: amit a múzeumok láttatnak, az nem holt anyag, hanem létünk előzménye, kultúránk, emberi mivoltunk szimbóluma.

Ezen a napon, illetve az e naphoz közeli hétvégén egy különleges rendezvénnyel, a Múzeumok Majálisával igyekszenek a szervezők egy kicsit közelebb hozni minden korosztályhoz a különféle tárlatokat: a közönség és a szakemberek találkozóját 1996-ban tartották első ízben.

Idén május 21-22-én a Múzeumkertben a Magyar Nemzeti Múzeum 21. alkalommal rendezi meg a Múzeumok Majálisát. Ez a 40 ezer látogatót vonzó, egyedülálló kulturális fesztivál több, mint 120 hazai múzeumnak nyújt lehetőséget a bemutatkozásra, programkínálatuk ismertetésére. A Magyar Nemzeti Múzeum a régvolt 19. századi majálisok szellemét, atmoszféráját idézi meg, elmerülve az elegancia, az illúziók és a jelmezbálok világában. Felnőtt és gyerekprogramok, előadások, koncertek, meglepetésprodukciók színesítik a programkínálatot, szombaton itt osztják ki a múzeumi szakma rangos elismeréseit, az Év múzeuma- és az Év kiállítása-díjakat, az átadás színhelye a Magyar Nemzeti Múzeum Díszterme lesz.

A Majális 1996 óta folyamatosan, így idén is kapcsolódik az ICOM Múzeumi Világnapjához, melynek 2016-os jelszava: Múzeumok és kultúrtájak. A jelmondat arra hívja fel a figyelmet, hogy a múzeumok ma regionálisan az értékmentő kulturális-oktatói-szórakoztató feladatok legteljesebb ellátását végzik el. A kulturális és a természeti értékek megőrzése, a régmúlt materiális és eszmei örökségének minél érzékletesebb, sokrétűbb bemutatása a kis- és a nagykörnyezetünkben mindinkább a múzeumok feladatává is vált az elmúlt évtizedekben. A 2016-os Majálison éppen ezért a társasági kultúra, a kultúra társaságformáló erejét hangsúlyozzák a szervezők.

A Múzeumok Majálisa az elmúlt húsz év és az elmúlt három év újításai nyomán olyan rendezvénnyé, branddé érett, amelynek segítségével maga a múzeumügy, valamint a minisztériumi és az ágazati szakpolitikai célok is egymást erősítve, mással össze nem hasonlítható promóciós erővel tudnak megjelenni a közgyűjtemények legnagyobb ünnepén. Ehhez a rendezvényhez hasonlót sehol a világon nem tartanak: a múzeumok egyszerre biztosítják a sokcsatornás és rendkívül sokrétű, igényes szórakozást és az értékes ismeretszerzést.

Május 21-én, a Múzeumok Európai Éjszakájának napján, a Szabad szemmel – Fotó Hemző című kiállítás finisszázsán a Magyar Nemzeti Múzeum este 10 óráig várja az érdeklődőket. A huszadik századi magyar fotográfia egyik legfontosabb alkotója – a három éve elhunyt Hemző Károly (1928-2012) – életmű-tárlata 2015. decembere látható óta. A kiállítás átfogó képet ad az utóbbi évtizedekben gasztrofotósként milliók által kedvelt művészről, bemutatja mint eredeti sport- és városfotóst, vérbeli riportert, lírai tájképábrázolót, valamint a lovas képek megújítóját is. A 700 m2-en felvonultatott több, mint 200 fotó vintage-kópiák és eredeti negatívról készített nagyítások, jelentős részben fekete-fehérben. A két napon szubjektív és kurátori tárlatvezetésekkel, programokkal, mini-koncertekkel, kerekasztal-beszélgetéssel zárják az időszaki kiállítást.

A Nemzeti Múzeum az idén különös figyelmet fordít a múzeumi szakemberek baráti találkozásának lehetőségére, a szakmai előadások, kerekasztal-beszélgetések, könyvbemutatók számára. A látogatók közé viszi ennek helyszínét, ezt a múzeumi társasági sarkot: Múzeumi-Pagoda néven. A rendezők célja minél több látogatót bevonzani ezekre a programokra, interaktív módon bekapcsolni őket a beszélgetésekbe, kérdésfeltevésekre aktivizálni őket.

Idén az eddiginél is több múzeum és kulturális intézmény jelentkezett, hogy bizonyítsa, a Múzeumok Majálisa egy izgalmas hely, tökéletes szórakozás minden korosztálynak. Először mutatkozik be a Majálison többek között a Várkertbazár, az Országgyűlési Múzeum, a Deák 17 Galéria, a Holokauszt Emlékközpont, a Művészetek Háza, a Szász Endre Életművét Gondozó Közhasznú Egyesület, a Természet Háza Látogatóközpont. A határon túlról, Ausztriából is érkezik „majálisozó” intézet: a Carnuntum Archeológiai Park.

A Civil-negyedben 15 kulturális-közösségi, szociális, környezetvédelmi, hagyományőrző szervezet munkájával ismerkedhetnek meg a látogatók, különféle interaktív programok és játékok segítségével. A Magyar Nemzeti Múzeum emellett – házigazdaként – az erre a rendezvényre kialakított Élő Múzeum-programmal, a Rotundában berendezett 19. századi szalonnal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal készül a rendezvényre. A Díszteremben, szorosan kapcsolódva az ICOM-jelmondathoz, május 22-én a Kárpát-medence csodaszép templomairól készült filmeket vetítenek. A múzeum több emeletén csodálhatják meg a látogatók a Jelky András Szakközépiskola diákjainak papírjelmez ruháit. A Múzeumkertben Selfizz/fényképezkedj! – Fotó-pont várja a fiatalokat.

Szombaton a színpadon bulizik a gyerekekkel a Veronaki, lesz divatbemutató, élőképverseny, öt órától táncolhatnak a Canarro! gipsyswing zenéjére, este a Talamba Ütőegyüttes (Hungary’s GotTalent döntős), majd a főlépcsőn DJ Panda biztosítja a jó hangulatot késő estig.

Vasárnap délelőtt a Katáng játszik a gyerekeknek tarkabarka dalokat, majd délután a Baltazár Színház Varga Klárival és Müller Péter Sziámival, a Villon-trió és a Nemadomfel ad koncertet. A Csárdáskirálynő című operett 100. évfordulójára a Budapesti Operettszínház művészei készülnek az operett legszebb dalaival, a Majálist a Váczi Eszter & Quartet zárja.

Nagy Mária

Forrás: http://www.programturizmus.hu/ajanlat-muzeumok-majalisa.html

A címlapkép a Wikimedia Commons szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt érhető el.

2016.05.18