Győr az első világháborúban

Kiállítás a városi levéltárban

Március 8. óta látható Győr Megyei Jogú Város Levéltárában (Rákóczi Ferenc u. 1.) a Győr az első világháborúban című időszaki kiállítás, amely levéltári iratok tükrében mutatja be a történelmi esemény győri vonatkozásait. Az eddig soha nem látott iratokat, dokumentumokat és igazi ritkaságokat bemutató tárlat május végéig, díjmentesen látogatható.

Győr az első világháború idején jelentős hadiipari, katonai központ volt. A fejlett egészségügyi hálózat miatt komoly szerepet játszott a honi és a szövetséges katonák egészségügyi ellátásában, kórházi ápolásában. Már ezekben az években kiemelkedő oktatási központként is működött. A levéltár megannyi érdeklődésre számot tartó irattal rendelkezik erről az időszakról, a világháború után pedig jelentősek a korszakot megörökítő szobrok, emléktáblák, valamint a köztemetőben lévő katonasírok.

Mind a két világháború közötti időszakban, mind pedig napjainkban Győr városa méltó módon ápolja az első világháború áldozatainak emlékét: Borkai Zsolt polgármester kezdeményezésére két éve alakult meg az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság, melynek feladata, hogy a város méltóképpen emlékezzen meg az 1914-1918 között zajló háború győri eseményeiről. A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum készített már például utazó kiállítást a fiatalok számára, amely a háború történetét, a kézzel fogható emlékeket mutatta be, valamint időközben elkezdődött a Győrben fellelhető hadisírok, háborús emlékművek felújítása, rendbetétele is.

A Győr az első világháborúban címet kapott tárlaton a látogatók olyan eddig még soha ki nem állított, unikális iratokkal és dokumentumokkal találkozhatnak, mint például valódi korrajznak minősülő gúnyos karikatúrák, a Schima Bandi gyűjteményéből származó képeslapok, korabeli újságok, táviratok, emléklapok, térképek. A Győr Megyei Jogú Város és a Rómer-múzeum támogatásában megvalósult kiállításon a dokumentumalapú emlékek mellett láthatunk különféle fegyvereket, tőröket, haditárgyakat, így egy roppant színes összeállítás keretében pillanthatunk vissza a megyeszékhelyre az első nagy világégés idején.

Fotók: Vas Balázs

2016.05.10