Stílusok vagy izmusok?

Derkovits Gyula és Dési Huber István művészete a Patkó Imre Gyűjteményben

2016 januárjában Stílusok vagy izmusok? címmel beszélgetéssel egybekötött előadássorozat indult a győri Vastuskós házban (Széchenyi tér 4.). A havi rendszerességre tervezett sorozat célja, hogy a Patkó Imre Gyűjteményt az egész XX. századi magyar és nemzetközi művészetből válogatva, ne az általános stíluskategóriák, hanem a benne található neves alkotók és alkotások sajátos látásmódja, egyéni formanyelve révén ismertesse meg, hozza közelebb az érdeklődőkhöz.

Pápai Emese művészettörténész április 19-i interaktív előadásának témája a sajátos karakterű, határozott arcélű hazai szocio-művészet volt, ezúttal Derkovits Gyula és Dési Huber István élete, művészete került górcső alá a gyűjteményben található alkotásaik kapcsán. Mindkét művészt, feltűnő életrajzi hasonlóságaik mellett, világnézeti rokonság és a proletárság iránti elkötelezettségük jellemezte, ami tematikájukban, lényegre törő, monumentális stílusukban egyaránt megmutatkozik.

Az előadássorozat következő alkalmára május 10-én 17 órakor kerül sor, amelyre a múzeum nevében a szervezők szeretettel várják az érdeklődő közönséget.

Molnár György művészetbarát,
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2016.04.22