Több ezer látogató a Mobilis Kísérletbazáron


Története legnagyobb látogatottságát érte el a Mobilis április 15-én, a harmadik alkalommal megrendezett Kísérletbazár című tudománynépszerűsítő közönségrendezvényen. Két ország 12 városából 31 tehetséges és kreatív, kísérletező diákcsapat érkezett a Felfedezések Házába, hogy látványos természettudományos kísérleteivel és rendhagyó eszközeivel szórakoztassa a látogatókat.

A nemzetközi rendezvényen a lengyelországi Toruń kiállítási központja is bemutatkozott, egy különleges utazó játszótérrel, amit nagy lelkesedéssel vettek birtokukba a rendezvény fiatal látogatói. A Kísérletbazáron a Mobilis mellett további 8 magyarországi tudományos élményközpont jelent meg kiállítóként és látványos színpadi attrakciókkal, ezzel a magyarországi science centerek újabb különleges találkozója valósult meg Győrben.

A rendezvénnyel párhuzamosan zajlott a szomszédos Egyetemi Csarnokban a TechTogether Junior Győr című komplex, gyakorlatorientált pályaorientációs verseny a győri gazdasági körzet középiskoláinak csapatai között, ezzel valódi pályaorientációs csúcsrendezvény valósult meg a Széchenyi István Egyetem campusán.

A Mobilis környékén kialakított standokon 31 középiskolai csapat kapott lehetőséget arra, hogy egyfajta tudományos vásári forgatagot idéző hangulatban, interaktív és játékos módon népszerűsítse a természettudományokat, mutassa be saját fejlesztésű kísérleteit, kísérleti eszközeit és intézménye ígéretes, műszaki-természettudományos témájú projektjeit.

A diákcsapatok és az élményközpontok szinte végtelenítve mutatták be kísérleteiket és eszközeiket standjaikon, és néhány diákcsapat színpadi előadást is tartott a rendezvényre kilátogató, több ezres nézősereg számára. A kora délutáni órákban a Mobilis társintézményei szórakoztatták látványos kísérleteikkel és demonstrációkkal a rendezvény látogatóit. A Visegrádi Alapból támogatást nyert, így nemzetközivé vált program színes eleme volt a Nemanja Djordjevic, a Center for Promotion of Science szerb science center igazgatója által bemutatott produkció. A kiváló hangulatú rendezvényt a Mobilis látványos kísérletei zárták.

Mobilis Győr

2016.04.19