1676

Imák Auschwitz után

Kiállítás a győri Zsinagógában

Október 8-án nyílt meg a győri Zsinagógában az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány és a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum szervezésében az Imák Auschwitz után elnevezésű, a magyar holokauszt hetvenedik évfordulójának alkalmára rabbik, püspökök és egyházi gondolkodók által írt imádságok képzőművészeti produktumokra történő átültetéseinek kiállítása.

„Megosztott társadalmunkban, a magyar Soá hetvenedik évfordulóján úgy látjuk, hogy szükségszerű megfogalmaznunk: a Soá tragédiája nem zsidó ügy, hanem keresztény és össztársadalmi trauma egyaránt. Ennek kifejezéseként rabbik, püspökök és egyházi gondolkodók írtak Ima Auschwitz után címmel imádságokat, melyeket kortárs képzőművészek kaptak meg, és a művészet eszközeivel vizuális tartalommá formálva tettek egyetemes üzenetté.

Az imádság meggyőződésünk szerint nem állásfoglalás, nem embereknek való megfelelési kényszer, hanem az Isten felé fohászkodó bocsánatkérés és megbocsátás hangja tud lenni. Az, hogy ebben több felekezet és művész is képviselteti magát, egyúttal kifejezi, hogy összefogásra van szükség a megbékéléshez és az őszinte szóhoz. Bízunk abban, hogy a bocsánatkérés és a fohász eme halk, de reménység szerint őszinte hangja a szétszakadás és megosztottság helyett az összefogás jele – mintegy kiáltvány –, az alázat kifejezője lehet.”

A kiállításon látható alkotások képzőművészei: Benczúr Emese képzőművész, Haász István festőművész, Haraszty István szobrász, kinetikus művész, Klimó Károly festőművész, Konok Tamás festőművész, Krajcsovics Éva festőművész, Lovas Ilona képzőművész Matzon Ákos festőművész, Nádler István festőművész, Szüts Miklós festőművész Tölg-Molnár Zoltán festőművész, Vojnich Erzsébet festőművész.

Az Imák Auschwitz után kiállítása november 9-ig tekinthető meg szerdától vasárnapig délelőtt 10-től délután 18 óráig.

Fotók: Csendes Richárd


2014.10.14