1413

A Kultkikötő kétszáz programmal várja a látogatókat idén

MTI

A Kultkikötő mintegy kétszáz programot kínál idén, a tizenegyedik évadát kezdő nyári színház eseményeire június 24. és augusztus 27. között várják a látogatókat Balatonföldváron, Balatonbogláron és Balatonfenyvesen. A teátrumi előadások mellett lesznek koncertek, filmvetítések, családi programok, kiállítások és borkóstolók is, minderre az elmúlt évek tapasztalatai alapján mintegy ötvenezer embert várunk - írták a szervezők az MTI-hez eljuttatott tájékoztatójukban.

Megjegyezték, mindhárom helyszín különleges és egyedülálló karakteréhez, hangulatához illő előadásokat tűztek műsorra. Földvár ad otthont a szélesebb rétegeket megszólító sikerprodukcióknak, a könnyed nyáresti szórakozást kínáló előadásoknak, a nagykoncerteknek, Boglár a bensőségesebb hangvételű előadásoknak, Fenyves számos gyermekelőadásnak és zenés programnak.

Szilas Miklós színész-zenész-dalszerző és szövegíró Balatoni legendák - Helka és Kelén című mesés zenejátékának ősbemutatójára június 25-én kerül sor, ezt még azon a hétvégén Pindroch Csaba Segítség! Megnősültem! című one-man-showja követi, de a Kultkikötőhöz kapcsolódik az ExperiDance Társulat Grand Voyage Világok vándorai című előadásának országos premierje is - közölték.

Hozzátették, két saját produkció szerepel műsoron: a Boomerang baby - Marlene Dietrich ABC című zenés esten Fullajtár Andrea, a Katona József Színház tagja és egy dzsesszzenekar Novák Eszter rendezésében idézi meg a világhírű díva dalait és gondolatait, emellett látható lesz a Janikovszky Éva írásából tavaly készült, A lemez két újabb oldala című nagysikerű képzeletszínházi előadás. Kitértek rá, hogy Földváron az idén 25 éves Quimby vagy Tóth Vera koncertje a nyár csúcspontja lehet, de a kínálat zenés színházi műfajokban is erősnek mondható.

Szerepel a műsortervben a Madách Színház Bepasiztunk című válás-rock and rollja Détár Enikővel és Koós Rékával, A víg özvegy című operett Sáfár Mónikával és Egyházi Gézával - tették hozzá. Jelezték: rajtuk kívül olyan neves színészek adnak koncertszínházi esteket, mint Hernádi Judit, Gubás Gabi, Kálloy-Molnár Péter, Malek Andrea, Ficza István és Huzella Júlia.

A szervezők a vígjátékok, krimik kategóriájában kiemelték a Magyar Színház Chioggiai csetepaté című vígjátékát, a Várj, míg sötét lesz! című krimit Szabó-Kimmel Tamással, Kovács Patríciával, A Napsugár fiúk című produkciót Gálvölgyi Jánossal és Benedek Miklóssal, Rejtő Jenő A szőke ciklon című regényének színpadi zenés akcióvígjáték-változatát Őze Áronnal és Földes Eszterrel, a Thália Színház Amerikai bölény című előadását Csányi Sándorral, Szervét Tiborral. Hozzáfűzték, Kecskemétről két szerelmisokszög-vígjáték, a Boeing, boeing és a Páratlan páros 2. érkezik. Boglárról azt írták, a városban a koncertek, színházi előadások és a családi programok mellett kertmozi működik majd, a gyerekelőadások előtt játszóház várja a kicsiket.

A nagyszínpadon Egressy Zoltán Sóska, sültkrumpli című vígjátékát a kaposvári Csiky Gergely Színház társulata játssza, a Gerlóczy Márton regényéből készült, A csemegepultos naplója című, többszörös díjnyertes monodrámát pedig Ötvös András előadásában láthatja a közönség – közölték. Szóltak arról, hogy egy párkapcsolati színházi társasjátékban Szabó Győző és Csernus Imre lesz a Kultkikötő vendége, Kulka János pedig Ez a hely című előadói estjével jelentkezik.

A szervezők Fenyvest illetően arról tájékoztattak, hogy az oda tervezett családi programok között található a Rutkai Bori Banda lemezbemutató koncertje, a Góbi Rita Társulat táncelőadása, a veszprémi Kabóca Bábszínház meséje, Fabók Mancsi Bábszínháza, a Kereplő Színház vagy a Bábrakadabra Bábszínház produkciója is.

Az első évtized tapasztalatai, visszajelzései azt mutatják, hogy a minőségi szórakozásra: színházi előadásokra, koncertekre, kiállításokra, filmvetítésekre, családi programokra szükség van a Balatonon - idézték a szervezők Nagy Viktort, a Kultkikötő ügyvezetőjét. A színművész úgy vélte: magasra tették a lécet, a kulturális élménytér folyamatosan fejlődik, minden korosztályra és minél többféle ízlésre gondolva egyre színesebb műsort kínál.

A Kultkikötőről bővebb információk a kultkikoto.hu weboldalon olvashatók.

Forrás: MTI

2016.04.12