Természetfotók

Dr. Alexay Zoltán kiállítása a Cziráki Lajos Kiállítótérben

A győri Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karának II. emeleti Cziráki Lajos Kiállítóterében (Liszt F. u. 42.) nyílt meg március 31-én dr. Alexay Zoltán biológusnak, az egyetem nyugalmazott tanárának, a Természetfotósok Nemzetközi Bizottsága, valamint a Győri Fotóklub Egyesület tagjának Természetfotók című kiállítása.

Dr. Alexay Zoltán, sokak tanára több, mint ötven éve a természet nagykövete az emberek között. Képviseli az állatok és növények világát, érdekeit. Képviselte akkor is, amikor a zöld mozgalom még csak egy-egy lánglelkű természetvédőt jelentett. Képviselte szeretett gimnáziumában, rajongó diákjaitól körülvéve. Rendkívüli felkészültsége, gazdag élménytára lenyűgözte tanítványait, akiket biztosan nem látunk nejlonzsákot kihajítani az autóból. Viszont megtanulták tisztelni, szeretni, csodálni a természetet.
Igazi nagykövetként harcolt országa érdekeiért. Harcolt az ellenkező oldalon. Harcolni sokféle módon lehet. Fegyverrel, bölcs gondolatokkal és esztétikai élményekkel is. Alexay Zoltán ez utóbbi szelíd fegyvereket választotta munkájához. A kettő kiegészíti egymást. Az értelmi befogadás, a meggyőződés kialakulásában az emocionális élmények katalizátorként működnek. Szakmai, tudományos felkészültségét természetszeretetével és persze csodálatos képeivel színesítve kínálja átvételre. Az elmúlt évtizedekben 78 kiállításon tárta elénk azt a csodálatos világot, amelynek képviselőit sokszor undorodva taposunk el. Itt pedig ámulunk csodálatos színein, és lopva szégyenkezünk, hogy ezt a csodát éppen tegnap tapostuk laposra.
A Tanár úr ezzel a szelíd módszerrel tanít bennünket tisztelni, szeretni a természetet. A módszer – bár fáradságos, de hatékony. Néha fél napot kell várni masinájával kezében, amíg pózba vágja magát a kiszemelt sztárjelölt, de azután ezreknek ad élményt. A kis élőlénynek és a hozzá hasonlóknak pedig védelmet a jövőben. Ma, amikor alig van jelentkező a természettudományi tanári pályára, egy ilyen kiállítás ösztönző lehet a pályaválasztásra is.” (Idézet dr. Szekeres Tamás professor-emeritusnak, a Széchenyi István Egyetem volt rektorának Alexay Zoltán 2014-es kiállításának megnyitóján elhangzott méltató beszédéből.)

Jelen kiállítást megnyitó beszédében dr. Cseh Sándor főiskolai tanár kiemelte, hogy dr. Alexay Zoltán fotóművészeti munkássága főleg a Szigetközhöz kapcsolódik, e táj természeti szépségeiről 24 önálló fotókiállítása volt, s élményeit fotóalbumokban is megörökítette: Szigetköz. Ember és táj (1982), Ezer sziget országa (1988), Szigetköz (1989, 1994), Változó Szigetköz (1997).

A megnyitón – melyen Alexay Zoltán barátai (nem kevesen), ismerősei, volt tanítványai, fotóstársai, tisztelői, valamint az oktatási intézmény diákjai vettek részt – közreműködtek az Apáczai Csere János Kar népdalénekes hallgatói és a Varga Tibor Zeneművészeti Intézet növendékei.

A kiállítás április 30-ig tekinthető meg naponta 8-19 óra között az intézmény nyitvatartási rendjében.

Molnár György
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja


2016.04.06