Tizedszer találkoznak és versenyeznek Győrött

Gépész- és mechatronikus mérnök-jelöltek a minőségi tudásért

Gépész- és mechatronikai mérnöki képzést folytató tíz magyarországi egyetem közel száz hallgatója és szlovákiai, romániai, szerbiai egyetemek hallgatói, csapatai jönnek a Gépész- és Mechatronikai Mérnökhallgatók X. Országos (Nemzetközi) Konferenciájára Győrbe, a Széchenyi István Egyetemre.

Szlovákiából a Pozsonyi Műszaki Egyetem Gépészmérnöki és a nagyszombati Anyagtechnológiai Karairól, a Nyitrai Mezőgazdasági Egyetem Műszaki Karáról, a Marosvásárhelyi Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Műszaki Karáról, a szerbiai, szabadkai Műszaki Főiskoláról érkeznek mérnök-jelöltek. A nemzetközi konferencia, találkozó és verseny ünnepélyes megnyitója 2016. április 4-én, hétfőn 9 órakor lesz a Bridge Hallgatói és Oktatói Klubban. A versenyen közreműködő cégek vezetőinek, a résztvevő egyetemek hallgatóinak, több vezetőjének jelenlétében dr. Földesi Péter rektor és Fekete Dávid, Győr alpolgármestere nyitja meg a rendezvényt.

„A cél nem változott: arra törekszünk, hogy a szakma iránt elhivatott, járműves, gyártástechnológia területen tanuló mérnök-jelöltek egy képzési fórumon is elmondhassák véleményüket, építhessék kapcsolataikat. Ehhez a térség élenjáró gépipari cégei versenyfeladatokat és szakmai hátteret adnak” – mondta el Pup Dániel, a Járműipari Kutatóközpont kutatómérnöke, a találkozó és verseny elindítója, ötletadója.

Győr a hazai járműves képzés egyik meghatározó központja, s ez a színes szakmai háttér mellett a képzést motiváló lehetőségek feltárását, közkinccsé tételét is jelenti. A rendezvény a győri egyetem Practing Alapítványa támogatásával, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat és annak Gépészmérnöki és Mechatronikai Szakbizottsága szervezésében valósul meg.

„Az idei találkozó programját, megoldandó feladatait az Audi Hungaria Motor Kft., a Borsodi Műhely Kft., a Jankovits Hidraulika Kft., a LUK Savaria Kft., a Rába Járműipari Holding Nyrt., az SMR Automotive Mirror Technology Hungary Bt. és a NEMAK Kft. adja, s a győri egyetem több tanszékének és szervezetének közreműködésével dolgoztuk ki” – tájékoztatott Erdélyi Dániel főszervező. A főzsűri elnöke dr. Bokor József akadémikus, a Járműipari Kutatóközpont igazgatója lesz.

„A találkozó, a verseny része a Széchenyi István Egyetem társadalmi felelősségvállalási programjának: a hallgatóknak a minőségi tudás megszerzését, a munkaerő-piac szempontjait állítjuk tanulmányaik középpontjába” – fogalmazta meg a jubileumi, tizedik konferencia alkalmából a Széchenyi István Egyetem célkitűzését dr. Földesi Péter rektor.

A verseny április 6-án, szerdán a csapatok feladatmegoldásának bemutatásával, a zsűri értékelésével, a díjkiosztással zárul.

Winkler Csaba
Fotó: Csendes Richárd

2016.03.31