Irány a könyvtár!

Országos Könyvtári Napok

Október 13. és 17. között zajlik az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozat, melyhez a győri Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér is kapcsolódik – mint minden évben – programokkal, játékokkal és kedvezményes beiratkozási akcióval. Érdemes tehát meglátogatni őket!

Mi is ez az Országos Könyvtári Napok? Két és fél évtizede minden ősszel megrendezésre kerülő programsorozat, mely 2006 óta egységes keretekben zajlik országszerte. Az Informatikai és Könyvtári Szövetség (IKSz) a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával összehangolja az ország könyvtárainak programjait és kezdeményezéseit. A cél – amint a Találkozzunk a könyvtárban! szlogen is hangsúlyozza -, a rendszeres könyvtárhasználók segítségével minél több olyan személy elérése, akik mindennapjaihoz eddig nem tartozott hozzá a könyvtárlátogatás. Azt szeretnék megmutatni, hogy milyen sokféle tanulási, tájékozódási, kulturális, szociális lehetőség rejlik a könyvtári találkozásokban. 

A megyei könyvtár idén különösen nagy figyelmet fordít arra, hogy minél színesebb programokkal csalogassa be az embereket, sőt vannak olyan kezdeményezései, melyek átlépik a Könyvtári Napok egyhetes keretét. Elsőként mindjárt itt van a beiratkozási akció, mely október 13-tól november 8-ig, azaz a Könyvtári Héttől a Győri Könyvszalonig tart, s a 100 Ft meg egy vers, egy évre olvasást nyer! címet viseli. A kezdeményezés lényege, hogy mindenki 1200 Ft helyett 100 Ft-ért iratkozhat be egy évre a könyvtárba, ha megosztja a könyvtárosokkal, hogy melyik a kedvenc verse vagy novellája. Egy későbbi időpontban az így gyűjtött művekből műsoros estet szerveznek. 

Október 6-án kezdődött és 19-ig tart Múltidéző online játékuk, melyet a könyvtár Facebook-oldalán és blogján lehet követni: napi egy fotót és két hozzá tartozó kérdést tesznek közzé, olyan győri épületeket, látnivalókat (vagy azok részleteit), amelyeket jól ismerünk, amelyek mellett talán mindennap elmegyünk. Ha tudják, esetleg csak sejtik a választ a kérdésekre, akkor a megoldást küldjék be a vetelkedo@gyorikonyvtar.hu e-mail címre! A Tárgy mezőbe írják be: Múltidéző-megfejtés. A két hétig tartó játék végén a legtöbb helyes választ beküldőket meglepetés ajándékkal jutalmazzák. Az összes megfejtés beküldési határideje (akár egyszerre, egyben is) október 19. (vasárnap) éjfél.

Egy három fordulós online vetélkedőben is próbára tehetik tudásukat vagy internetes keresési készségüket az érdeklődők. Az Évfordulók nyomában – 2014. A nagy háború és kora 1914-1918 című virtuális vetélkedővel az első világháború 100 éves évfordulójára emlékeznek az összeállítók, felidézik az első világháború európai és magyar vonatkozású eseményeit, a katonák hősi helytállását, a hátország mindennapjait. A részvétel egyéni regisztrációhoz kötött, amelyre a játék teljes ideje alatt folyamatosan van lehetőség, akár az utolsó fordulóban is csatlakozhat bárki. A három forduló feladatai október 13-án, október 20-án és október 27-én jelennek meg a könyvtár Kisalföldi Tudástár portálján. A kitöltés október 13. és november 2. között, az eredmény megtekintése november 3. és 5. között lehetséges. A legjobb megfejtéseket beküldők értékes ajándékutalványban részesülnek, amelyet november 6-án 18 órakor vehetik át a szerencsések a könyvtár központi épületének klubjában (Herman Ottó u. 22.) a XIV. Győri Könyvszalon 0. napja keretében.

Az Országos Széchenyi Könyvtárral közös műhelybeszélgetésen vehetnek részt azok, akiket érdekel a még fejlesztés alatt álló, de hamarosan használható ELDORADO projekt, egy országos elektronikus dokumentumküldő rendszer, melynek célja a digitális tartalmak jogtiszta módon történő szolgáltatása, valamint a kereskedelmi forgalomban nem kapható, de a könyvtárak polcain megtalálható kiadványok digitális formában történő „újraélesztése”. A program időpontja: október 14. 9.30-12.00, helyszíne: a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának olvasóterme (Baross Gábor u. 4.).

Nyílt napot is hirdetnek a könyvtár központi épületében (Herman Ottó u. 22.) és a Kisfaludy Károly Könyvtárban (Baross Gábor u. 4.) október 15-én, szerdán. Csoportoknak tartanak vezetést az intézmény nem nyilvános helységeiben, de egyéni látogatók is bekukkanthatnak az őket érdeklő helyekre, így betekintést nyerhetnek a könyvtár kulisszatitkaiba, ill. a háttérmunkálatokba. Amennyiben olvasóink kíváncsiak szerkesztőségünkre, szívesen látunk bárkit ezen a napon a Kisfaludy Károly Könyvtár harmadik emeletén a digitális szolgáltatások osztályán, ahol találkozhatnak munkatársainkkal, illetve megtekinthetik a könyvtár digitalizáló műhelyét. A nap folyamán minden ötödik beiratkozónak és ötvenedik látogatónak egy kis ajándékkal kedveskednek a könyvtárosok.

Négy helyszínen tizenöt programmal várják a látogatókat a Könyvtári Héten. Lesz építészeti előadás dr. Winkler Gáborral (október 13. 17.00, Kisfaludy Károly Könyvtár, muzeális gyűjtemény – Baross Gábor u. 4.) Győr építészeti értékeiről, XX. századi időutazás Győrben Nagy Róbert történész-levéltárossal (október 15. 17.00, Központi Könyvtár, klub – Hermann Ottó u. 22.), önismereti előadás Erdő-Schaffer Ritával és Kiss Gyulával (október 16. 17.00 – Központi Könyvtár, klub – Herman Ottó u. 22.), író-olvasó találkozó Cserna-Szabó Andrással (október 14. 17.00, Kisfaludy Károly Könyvtár, muzeális gyűjtemény – Baross Gábor u. 4.) és Fábián Jankával (október 17. 17.00, Kisfaludy Károly Könyvtár olvasóterem – Baross Gábor u. 4.), Klasszik Impró, az Import Impró színjátszó társulat improvizációs játéka (október 15. 17.00, Központi Könyvtár, klub – Herman Ottó u.22.), könyvtárhasználati vetélkedő, az Ambroozia.hu internetes irodalmi folyóirat bemutatása (október 16. 17.00, Kisfaludy Károly Könyvtár, muzeális gyűjtemény – Baross Gábor u. 4.), Karsai Klára előadóművész műsora (október 16, 16.00, Marcalvárosi Fiókkönyvtár – Lajta u. 27/a.), valamint három múltidéző rendezvény a Szentiváni Fiókkönyvtárban (Ősi u. 1.). A gyerekekre is gondoltak, hiszen október 15-én 9 és 12 óra között Kerekítő foglalkozásokon vehetnek részt, illetve október 17-én 16.30-kor a Mesekuckó keretében megtekinthetik a Jancsi és Juliskát a Csörgősipka Színház előadásában. A helyszín mindkét esetben a Központi Könyvtár klubja (Herman Ottó u. 22.). Természetesen minden program ingyenes. Jól látható, hogy van miért felkeresni a megyei könyvtár valós vagy virtuális tereit a Könyvtári Héten, tehát találkozzunk a könyvtárban!

Részletes program: http://www.gyorikonyvtar.hu/gyorikonyvtar/pdf/konyvtarihet.pdf

tmoni

A 2. képet Galambos Lajos, a Győri Fotóklub Egyesület tagja készítette

2014.10.10