1492

A Kontraszt Fotográfiai Társaság első külföldi kiállítása


A közelmúltban, 2013 tavaszán alakult győri székhelyű Kontraszt Fotográfiai Társaság új színfoltot vitt a Magyarországon működő fotóművészeti alkotóközösségek palettájára. A megalakuláskor célul tűzték ki, hogy a fotóművészetet a lehető legmagasabb színvonalon művelő alkotóközösség szeretnének lenni az országban.

Ezt sikerrel is bizonyították a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szalonján és az 1978-ban alapított Pannónia Fotóművészeti Fórum biennáléján elért eredményeikkel. Több díjat is nyertek ezeken a rendezvényeken. A közösség célja, hogy az egyéni alkotók sokszínűségét megtartva egységesen magas színvonalon alkotó közösség legyenek, amely alkotásaiban sikerrel alkalmazza a vizuális kultúra változatos formanyelvét.

A tagok, jelenleg tízen, a fényképezés széles palettáján alkotnak, vannak köztük több évtizedes tapasztalattal rendelkezők és az alkotói pályájuk kezdetén tartók. Egy közös bennük, hogy életüket és munkásságukat a fotóművészet magas szintű alkotói folyamatainak szolgálatába állították. Többek munkásságát a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (Fédération Internationale de L’art Photographique – FIAP) a szövetség művésze (AFIAP) és a szövetség kiválósága (EFIAP) elismerő címmel tüntette ki.

A tagok sokszínűsége lehetőséget teremt számukra, hogy egy-egy témát, problémát felvetve alkotóműhelyként keressenek rá választ a fotográfia különféle lehetőségeinek felhasználásával. Az így született alkotásaikat az eltelt időben tárlatokon is bemutatták a nagyközönségnek Győrben, a székhelyükön, valamint az ország különböző városaiban is. A tervek szerint igyekeznek minél szélesebb körben megjelenni a nemzetközi fotóművészet vérkeringésében is. Erre most került sor: Szlovákiában, Galántán a Városházán nyílik meg a tárlatuk március 23-án 17 órakor és április 15-ig tekinthető meg.

A kiállító alkotók: Becker Irén AFIAP, Erdélyi Ákos AFIAP, Erdős László AFIAP, Faragó Ferenc, Ferenczi Attila AFIAP, Lelkes Ödön, Mekli Zoltán, Péli László EFIAP, Prauda Miklós EFIAP, Szabó Béla EFIAP.

Szabó Béla


2016.03.23