PlayIT Show 2016, Győr

Képriport

A „PlayIT Show” kifejezés az ötvenen túli korosztály többségének nem mond semmit. Annál inkább annak a több ezer fiatalnak, aki március 19-én megrohanta az ETO Park épületét. A számítógépes játékok rajongói órákig tartó sorban állást vállalva igyekeztek bejutni az immár második alkalommal megrendezett regionális showra/vásárra/bemutatóra.

A látogatókat a szó átvitt és valóságos értelmében is színes forgatag várta. Kipróbálhatták a már jól ismert játékokat, beülhettek szimulátorokba, és új fejlesztéseket is megismerhettek. Nézői lehettek Xbox One versenyeknek, játszhattak a valós világban is, és nyerhettek fejtörőkön. A színpadon láthatták a gamerek színe-javát, kérdezhettek és megmérkőzhettek velük. Ha kedvet kaptak, gazdag kínálatból vásárolhattak tetszésük szerint, mert a standokon volt minden, ami szemnek-szájnak-gémernek ingere. A tömegben a celebek mellett fura kinézetű alakokkal is találkozhattak, hiszen sokak örömére cosplay (jelmezes karakter) versenyt is szerveztek.

Külön szekciót alkottak a youtuberek, akik elképesztő módon állták a rajongók rohamát, dedikáltak papírfecnire, trikóra, plakátra, karra; fotózkodtak párban és csoportban, s a több ezredik felvételen is képesek voltak még mosolyogni.

A játékok egy része – tagadhatatlanul – nem csupán taktikai, hanem egyenesen hadi játék, játszódjon akár a való, vagy egy kitalált világban. Talán e jellegzetességre mozdult rá a magyar honvédség, amikor az épület előtt katonai járművekkel, odabent pedig egy valóságos toborzó ponttal várta az érdeklődőket.

Amíg ott tartózkodtunk, a tömeg ellenére béke volt, rend és nyugalom, holott igencsak sokat kellett egy-egy helyszínen várakozni. A jövő látogatói számára néhány jó tanács: jegyet elővételben ajánlott venni! Amennyiben nem így tesznek, semmiképpen ne érkezzenek nyitásra! Az ínyencek számára pedig a javaslatom, hogy hozzanak magukkal hideg elemózsiát, mert a büfé kínálata hagy maga után némi kívánnivalót. S egy kérés a szervezőkhöz: legközelebb helyezzenek el jó pár torna- vagy sörpadot, babzsákot vagy hokedlit a megfáradt látogatóknak, mert lehangoló volt látni a földre ülő, a kirakatok mellé roskadó látogatók sokaságát.

B.E.

2016.03.21