Helene Grimaud: Válogatás az 1995 és 2001 közötti felvételeiből

Zeneajánló

Az 1969-es születésű francia zongoraművész, Helene Grimaud már 18 éves korában fellépett a világhírű zongorista és karmester Daniel Barenboim vezényletével. Maga Grimaud szerint karrierjének további jelentős állomásai, hogy 1995-ben a Berlini Filharmonikusokkal hangversenyezett Claudio Abbado vezényletével, 1999-ben pedig Kurt Masur irányításával első ízben koncertezett a New York-i Filharmonikusokkal.

Ezt követően a legnevesebb karmesterekkel és zenekarokkal együtt lépett koncertpódiumra, valamint számos zenei díjjal is kitüntették – 2013-ban még Grammy-díjra is jelölték egy kamarazenei albumáért. Helene Grimaud-t különleges művészi képességekkel megáldott ösztönös művésznek tartják. Közönségét sokszor megosztja, nem törődik sem a konvenciókkal, sem a szabályokkal, sem a tisztelettel, még a legismertebb műveket is váratlan módon, személyes interpretációval szólaltatja meg úgy, hogy egyrészt teljesen átalakítja a hallgatók előzetes zeneművekről kialakított elvárásait, másrészt óriási lelkesedést képes kiváltani a publikumból.

A 6 CD-ből álló gyűjtemény Helene Grimaud 1995 és 2001 között készült felvételeiből nyújt válogatást. Elmondása szerint hozzá legközelebb a német romantikus repertoár, mindenekfelett Schumman és Brahms művei állnak. Így ezen a válogatáson megtalálható Robert Schumman a-moll zongoraversenye, Johannes Brahms d-moll zongoraversenye, valamint Brahms zongorára írt művei közül néhány (Fantasien, Drei intermezzi, Klavierstücke op. 118, Klavierstücke op. 119). A német repertoárt képviseli még a ritkán játszott Burleske, Richard Strauss zenekarra és zongorára írt műve, Beethoven 4. G-dúr zongoraversenye, valamint két zongoraszonátája (E-dúr No. 30. op. 109., Asz-dúr No.31. op. 110). George Gershwin F-dúr zongoraversenye és Maurice Ravel G-dúr zongoraversenye egyaránt meghallgatható Grimaud interpretálásában.

Helene Grimaud fiatalkora óta érdeklődik Oroszország irodalma és zenéje iránt, szenvedélyes rajongója Szergej Rachmanyinov zeneműveinek, amelyek közül számos alkotást repertoárján tart. Ezek közül 2. c-moll zongoraversenye, Variációk egy Corelli témára című műve, gisz-moll prelűdje, valamint a 8 Études-tableaux (op. 33) zongoraciklus három etűdje szerepelnek ezen a válogatáson.

Ősze Mária

2016.03.07