Kecskemét a MúzÉj központja


Idén is lesz Múzeumok Éjszakája, melynek kiemelt tematikája: „Hősök, felfedezők, újítók”, a 2016-os központi helyszín pedig Kecskemét városa lesz – jelentette be dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár február 24-én a kecskeméti Bozsó Gyűjteményben rendezett sajtótájékoztatón.

Az államtitkár elmondta: a tavalyi Múzeumok Éjszakája csaknem félmillió embert szólított meg, és újabb rekordok dőltek meg. A mintegy kétezer programot kínáló 400 intézmény eseményeire 420 ezer ember látogatott el. „Így mondhatjuk, hogy a Múzeumok Éjszakája nagy népszerűségnek örvendő kulturális alkalom. A www.muzej.hu is látogatószám-rekordot döntött: 200 ezer ember volt kíváncsi a honlapra. Az államtitkár hozzátette: egyre többen veszik igénybe az egységes karszalagnak köszönhetően az utazási kedvezményeket – ehhez csatlakozott a BKK a múzeumjáratokkal, valamint a MÁV és a GYSEV 50 százalékos menettérti kedvezménnyel segítette a vidéki elérést.

Tavaly számos újdonsággal rukkoltak elő a szervezők. Az egyik ilyen volt a rendezvény központi üzenete, az „Élő Erdély”, melyhez minden egyes résztvevő igyekezett valamilyen módon kötődni. További újítás volt, hogy az országos programnak volt egy kiemelt helyszíne, mely tisztséget tavaly Eger, az ottani Dobó István Vármúzeum kapta. A tavalyi évben hirdették meg először a fotó- és a videó-, valamint a termékfejlesztési pályázatokat, melyek összdíjazása kétmillió forint volt. A fotó- és a videópályázat eredményeit már 2015-ben kihirdették, a „Te is megvennéd?” című termékfejlesztési pályázat nyerteseinek azonban a február 24-i eseményen adták át az elismeréseket. A díjazottakat az Iparművészeti Múzeum, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Design Terminál által delegált zsűri választotta ki.

A díjazottak:
I. helyezett – Káposztás Judit: „Pecsétgyűjtő és pecsétkészlet”
II. helyezett – Bártfay Réka: „Ízes Éjszaka”
III. helyezett – Lázárné Németh Orsolya Ilona: „Fémkorong”

„A kulturális államtitkárság célja 2016-ban is ugyanaz, mint tavaly: továbbra is szeretnénk megtartani a vidék-főváros egyensúlyt” – emelte ki Hoppál Péter, hozzátéve, hogy idén június 25-én lesz a Múzeumok Éjszakája, mely új tematika szerint fog zajlani a „Hősök, felfedezők, újítók” mottó jegyében. Idén négy pályázatot hirdetnek meg: három szakmait és egy közönségdíjas pályázatot. A szakmai pályázatok eredményei már júniusban meglesznek, így a győztesek fel tudják majd használni a rendezvényre készített programjukban. „Újdonság, hogy 2016-ban az államtitkárság négymillió forinttal járul hozzá a négy pályázathoz” – mondta az államtitkár. Az első pályázat címe A Múzeum hősei – ide a legjobb múzeumi programot várják; a második címe Felfedezők az éjszakában – itt a legtartalmasabb vendégmarasztaló programcsomagot fogják díjazni; a harmadik pedig az Újítóké a jövő címet viseli, amely a kézzelfogható innováció megjelenésére ad lehetőséget. A negyedik a Közönség kedvence című pályázat, melynek nyerteséről a látogatók maguk dönthetnek. A pályázatokról bővebben a www.skanzen.hu oldalon lehet olvasni.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a sajtótájékoztató végén bejelentette: 2016-ban Kecskemét lesz a Múzeumok Éjszakája kiemelt, központi helyszíne. Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere elmondta: 2006-ban Bozsó János és édesanyja ötlete nyomán kezdték el szervezni a városban a Múzeumok Éjszakáját, mely akkor három helyszínnel indult. „Tavaly pedig már 42 helyszínen vártuk a látogatókat, és összesen 62 ezer belépést regisztráltak, amely körülbelül 15 ezer vendéget jelent” – hangsúlyozta a polgármester. Megjegyezte: az idei programot – a mottó szellemében – Katona József kultikus művének szereplőire, Bánk bánra és Melindára építik, az ő korukat idézik meg a helyszíneken, illetve lesznek Katona korát megelevenítő rejtvények is.

Szíjjártó Anita
Fotók: Kőmives András
Forrás: kultura.hu

2016.03.01