Az időnk rövid története – Bábelőadás felnőtteknek a Trafóban

MTI

Az időnk rövid története – előadás öregekről fiataloknak címmel készített közös produkciót az ESZME (Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete) és a Vaskakas Bábszínház. A felnőtteknek szóló bábelőadás bemutatóját a Trafó – Kortárs Művészetek Házában tartották február 12-én pénteken.

A darabot Gimesi Dóra írta, a produkció tervezője és rendezője Hoffer Károly. A zenét Teszárek Csaba szerezte, aki maga is játszik az előadásban Pallai Mara és Szolár Tibor mellett. A negyedik szereplő Andrusko Marcella, a Radnóti Színház tagja – olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az ismertető szerint a fiatal színészek jelenléte teremti meg a történet magját képező időskori paradoxont: a lélek még szárnyalna, az agy, a képzelet, a szellem még úgy működik, mint régen, de az öregedő test folyamatosan emlékezteti az embert az élet végére. Az öreg bábok és a fiatal mozgatók kapcsolata olyan bábszínházi formát képes megteremteni, amelyben az elmúlás fájdalma és az öregkori küzdelmekben rejlő bizarr humor egyaránt megjelenik.

A nagyszüleik emlékéből és a körülöttünk élő idős emberek mozdulataiból, történeteiből inspirálódó alkotók ajánlják az előadást mindazoknak, akik látták a Trafóban William Kentridge társulatának előadásait, a Budapest Bábszínházban a Semmi című produkciót, fontos moziélményük volt az Ifjúság, A nagy szépség vagy a két Hotel Marigold-film.

A győri Vaskakas Bábszínház és az ESZME (Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete) közös produkciójában közreműködik Fodor Tamás, Pethő Gergő és Wagner-Puskás Péter is. 

Forrás: MTI

2016.02.17