829

Boszorkányborda

Soproni teátrum színházi klubjában

Február 17-én (szerdán) 19.00 órakor a soproni teátrum színházi klubjában (Sopron, Petőfi tér 1.) mutatják be Gabnai Sándor Boszorkányborda című darabját. A darabot Németh Ervin állítja színpadra.

Hat kortárs magyar szerző darabjának bemutatójával köszönti a Soproni Petőfi Színház színházi klubja az intézmény negyedszázados jubileumát. Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlése 1991-ben határozott arról, hogy a településen megalapítja az önálló Soproni Petőfi Színházat.
Boszorkányborda című játék Gabnai Sándor soproni evangélikus lelkész alkotása, amelynek alapját a neves soproni néprajzkutató és helytörténész, Bünker János Rajnárd mesegyűjtésének egyik darabja szolgáltatta. Bünker az 1890-es évtől a Líceum tanára volt, emellett ő volt az első, aki Sopron és környékének néprajzát és folklórját tudományos vizsgálat tárgyává tette. A németség néprajza mellett a magyar néprajzzal is foglalkozott: publikált Sopron és környéke népi építkezéséről és lakáskultúrájáról, de foglalkozott a székely és a szász lakóházak sajátosságaival is. A millenniumi világkiállításon 1896-ban egy néprajzi falut mutatott be.
A darab felolvasó-színházi produkcióként kerül a február 17-i színházklub közönsége elé. Középpontjában a soproni német ajkú szőlőművesek életéről, hiedelemvilágáról valló boszorkánytörténet áll, amelyet Bünker János a XIX. század végén gyűjtött fel. Gabnai Sándor lelkész két család különös titkokat rejtő színdarabjává alakította ezt a rémmesei elemeket is hordozó történetet, amelynek üzeneteként az emberi érzelmek, a szeretet és a szerelem sorsalakító erejéről kapunk bizonyosságot.
A klubba eljön Gabnai Sándor, vele is hallhatnak beszélgetést a témáról. Majd szóba kerül a hagyományteremtés új szakasza, a színházi nevelési program és természetesen, folytatódik a már elindított színházi vetélkedő a 2. fordulóval.
További információk az alábbi linken.

2016.02.11