Hat bemutató a soproni színházi klubban

Kortárs magyar szerzők darabjaival ünnepelnek

Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlése 1991-ben határozott arról, hogy a településen megalapítja az önálló Soproni Petőfi Színházat. Az intézmény különleges előadásokkal, meglepetésprogramokkal köszönti a negyedszázados évfordulóját, a színházi klub pedig hat kortárs magyar szerző darabjának bemutatójával ünnepel.

Pataki András, a színház igazgatója elmondta: a teátrum színházi klubjában ebben az esztendőben hat kortárs magyar szerző darabját tűzik műsorra színpadi játékok, illetve felolvasó-színházi keretek között. A művek többsége ősbemutató. Az első ilyen alkalom február 17-én lesz, ekkor Gabnai Sándor Boszorkányborda című darabját tekintheti meg a közönség Németh Ervin rendezésében. Ezután március 16-án Kovács Dániel Gábor Élet a halálzónában című művét adják elő Pápai László irányításával. Tavasszal, április 27-én Hedry Mária Kelj fel és járj című művét a soproni teátrum direktora állítja színpadra. Ezt követően május 18-án látható Brunner Tamás Ötórai gyilkosság című krimije Katona Imre rendezésében. Az őszi programban október 5-én lesz a bemutatója Tóthárpád Ferenc Vadalma című darabjának, ez Pápai László vezetésével kerül színre. Az év vége felé közeledve, november 16-án Visky András Megöltem anyámat című művét Szlúka Brigitta, a soproni társulat színésze adja elő.

Pataki András hozzátette: intézményük egy évvel ezelőtt indította el a színház klubját azzal a céllal, hogy a közönséggel még szorosabbá tegyék a kapcsolatukat. Emellett szerettek volna olyan alkalmakat teremteni az érdeklődő nézők számára, hogy mélyebb gondolatokat hordozó, az élet kérdéseit szerteágazóan és színesen vizsgáló előadások megtekintése közben kötetlen formában, baráti találkozások és beszélgetések keretében nyíljon erre lehetőség. Kezdeményezésük sikeresnek mondható, hiszen programjaikra gyakran száz színházszerető ember is eljön.

Varga Róbert
Soproni Petőfi Színház

2016.02.07