962

Vivian Maier nyomában

Filmklub a Rómerben

Február 9-én (kedden) 7.00-18.30-ig Filmklub lesz a Rómer Házban (Győr, Teleki László u. 21.) Az I love mozi jóvoltából a Vivian Maier nyomában című színes, fekete-fehér, feliratos, amerikai dokumentumfilmet nézhetik meg. Rendező: Charlie Siskel. Jegyár: normál: 900 Ft; diák, nyugdíjas: 700 Ft.

Élt egyszer Amerikában egy dada, aki a XX. század egyik legnagyobb fotósa volt, ám ezt nem gyanította magáról. Vivian Maier úgy halt meg, hogy hátrahagyott többezernyi remekművéből soha egy sem került nyomtatásba. Egy nap egy John Maloof nevű fiatal történész Chicago régi épületeinek történetét kutatva egy bolhapiaci aukción megvett egy doboznyi negatívot, és ez a nap nemcsak megváltoztatta életét, de csakhamar milliomossá is tette.
A Vivian Maier nyomában című film e két mesét bontja ki: a szegénységben és elhagyatottságban meghalt magányos dada történetét, aki alkalmi munkái mellett egész életében fotózott, mintegy végigdokumentálva a XX. század második felét. Úgy használta a fényképezőgépet, mint Van Gogh az ecsetet: anélkül ontotta magából a remekműveket, hogy arra a világ kíváncsi lett volna. A Vivian Maier nyomában azonban a felfedezés örömének dokumentuma is, John Maloof szerencséjének és inspiráló erőfeszítéseinek története, aki az általa felfedezett művészt és annak életművét megismertette a világgal.

2016.01.30