751

A kígyó ölelése

Filmvetítés a Rómer Házban

Február 9-én (kedden) 19 órakor a Rómer Házban (Győr,Teleki László utca 21.) az Oscar-díjért a Saul fiával vetélkedő filmet, A kígyó ölelését láthatják. Rendező: Ciro Guerra. A kolumbiai-venezuelai-argentin kalandfilm vetítési ideje 125 perc. Korhatár 12 év. Jegyár: normál - 900 Ft; diák, nyugdíjas - 700 Ft.

Karamakate, a nagy hatalmú amazóniai sámán, törzsének utolsó képviselője a világtól elvonultan, a dzsungel mélyén él. A magány évtizedei chullachaqui-vá változtatták, olyan emberré, aki emlékek és érzelmek nélküli üres kéregként létezik. Életét azonban felrázza egy amerikai etnobotanikus érkezése, aki a Yakrunát, a szent varázsnövényt keresi, amely megtanít álmodni. Együtt indulnak Amazónia szívébe, és utazásuk során a múlt, a jelen és a jövő egybeolvad, Karamakate pedig lassan visszanyeri elveszett emlékeit.
A történet a sámán és a két megszállott fehér ember road movie-ján túl a kolumbiai rendező kezében az őstermészet és a globalizáció örökös küzdelméről szóló gigantikus parabolává nemesül. A film egy őslakos szemével láttatja a gyarmatosítás groteszkségét, a hittérítés bornírtságát, és egy valódi ayahuasca-szeánsz után nekünk szegezi a kérdést: vajon elég bölcsek vagyunk ahhoz, hogy örökségünket ne játsszuk ki mohó anyagi érdekeknek?

2016.01.30