Lokálpatrióták a Facebookon

Virtuális társasági élet 1. rész – tmoni írása

Új cikksorozatunkban a hagyományos társasági életnek a virtuális térbe való részleges áthelyeződésével foglalkozunk. Mit is értünk társasági életen? Olyan emberek csoportját, illetve együttes tevékenységét, akik valamilyen közös vonást mutatnak fel, például hasonló a hobbijuk, az érdeklődési körük, a lakhelyük, a munkahelyük és így tovább.

Az Internet uralomra kerülése előtt ők rendszeresen találkoztak egymással, beszélgettek, buliztak, közös programokat szerveztek, és jól érezték magukat együtt. Manapság ezen tevékenységek egy része már virtuálisan folyik a közösségi oldalakon. Jó ez? Bizonyos értelemben igen, ugyanis kitágultak ezeknek a közösségeknek a határai, csatlakozhatnak olyan tagok is, akikkel valós kapcsolatba soha nem kerülhettek volna a többiek: az ország túlsó felében vagy akár külföldön élők. De beszélgetni, információkat, tapasztalatokat megosztani velük is lehet. Jó, mert gyors és hatékony kommunikációt tesz lehetővé, és nem zárja ki a személyes találkozást vagy a közös programokat.

Elsőként a lokálpatriótákkal, városunk – Győr – szerelmeseivel foglalkozunk, akiknek sok-sok csoportosulásával találkozhatunk a legnagyobb közösségi oldalon, a Facebook-on. 18 „társaságot” vettünk szemügyre, melyek közül ötnek mi magunk is a tagjai vagyunk. Nagy részük (10) „emberként”, 5 oldalként és 3 közösségként működik. Mindegyik formának vannak előnyei és hátrányai, de általában a kisebb csoportok használják a személyi és a közösségi profilt, a nagyobbak pedig az oldalt. Mindegyik a győriséget hangsúlyozza; képeket, videókat, híreket, programokat osztanak meg egymással, és a posztokhoz kapcsolódva beszélgetnek. A különbségek inkább abban mutatkoznak meg, hogy az érzelmi kötődésre helyezik-e a hangsúlyt (I Győr, Szeretem Győrt); a történetiségre (Régi Győr, Győr Régen és Most); a szűkebb lakóhelyre (Gyárváros Győr, Győr Belváros, Győr Adyváros és Szabadhegy, I love Győr-Nádorváros, I Love Győrszentiván, Győr Révfalu Lakói); arra, hogy ebben a szép városban laknak, és a sajátjuknak érzik (Győr Városunk, Győriek Oldala, Győrben Élek, Győr Lakosai); vagy az objektivitásra (Győr Megyei Jogú Város, Győr Város).

A legnagyobb közösség az I Győr, több, mint 50 ezer követője van, és ez a legváltozatosabb tartalmú Facebook-profil. Itt aztán mindenről értesülhetünk, ami győri vonatkozású. A fotók vannak többségben, de évfordulókról, helyi érdekességekről, rendezvényekről is olvashatunk. A másik legnépszerűbb csoport a Régi Győr (15 ezernél többen kedvelik), és meg kell, hogy mondjuk, ez a legérdekesebb. Az üzemeltetők valamit nagyon jól csinálnak, mert nemcsak a helytörténet iránt érdeklődők olvassák. A rengeteg archív felvétel albumokba rendezve nézegethető, és persze az új szerzeményeket mindig posztolják, de a legjobb, hogy mindenféle aktuális témához kapcsolódva is tesznek ki régi győri fotókat, amelyekhez rövid, velős – és ami a legfontosabb – ÉRDEKES tartalmakat közölnek. A harmadik legközkedveltebb a Győr Város, a Városháza hivatalos oldala. Itt elsősorban a győri programokról értesülhetünk a legrelevánsabb forrásból.

A kisebb csoportok sokkal közvetlenebbek, személyesebb hangvételűek. Több a humoros, vicces poszt, a gyakorlati hasznot hajtó információ és persze több a reklám is. Itt is a képek dominálnak, a tagok által készített győri fotók rendkívül népszerűek ezeken az oldalakon is. Ilyen például a Győriek oldala vagy a Győrben Élek. Ezek között is speciális helyet foglal el a Hellogyor, melynek adminisztrátora maga is fotózik, ebből adódóan sok-sok kedves, győri pillanatképben gyönyörködhetünk, ha csatlakozunk. A nagy és kis csoportok között helyezkednek el a több ezer követővel rendelkező közepes méretű csoportosulások, mint például a Szeretem Győrt (több, mint 4 ezer ismerős), a Győr Városunk (majdnem 5 ezer ismerős), a Győr Megyei Jogú Város (majdnem 5 ezer ismerős) vagy a Győr Lakosai (több, mint 3 ezer ismerős). Ezekben a közösségekben kicsit lanyhább élet folyik: ritkábbak a posztok, kevésbé személyes vagy informatív. Úgy tűnik, mintha itt azon lenne a hangsúly, hogy az ember a csatlakozásával kinyilvánítsa, hogy oda tartozónak érzi magát. Különleges helyet foglal el a középméretű csoportosulások között a Győr Régen és Most (több, mint 2500 ismerős). Rá is igaz, hogy nem annyira pörgős itt a társasági élet, de különlegessége, hogy keveredik a múlt, a történelem, a visszatekintés a jelennel, a modernnel.

Végül, de nem utolsósorban meg kell említenünk a lokálpatrióták között is a leglokálpatriótábbakat, akik szívük minden melegével ragaszkodnak szűkebb pátriárkájukhoz. Ezek a legkisebb közösségek, kivéve a Győr Belvárost (majdnem 5 ezer ismerős). Itt fokozottan jellemző, hogy a csatlakozással kinyilvánítjuk hovatartozásunkat. A posztok jelentős része a szóban forgó városrésszel foglalkozik, és a győri dolgok kevésbé hangsúlyosak. A többség nem annyira aktív (pl. Győr Révfalu Lakói, Győr Adyváros és Szabadhegy), de akad olyan is, ahol bizony nagyon is intenzív társasági élet folyik (pl. Gyárváros Győr, I love Győr-Nádorváros).

Zárszóként megállapíthatjuk, hogy a virtuális közösségek nem helyettesítik ugyan a személyes találkozásokat, de összehozzák az azonos helyen élő és hasonló érzelmű embereket, ezenkívül jó információforrásként működnek a közös témában, amely nem más, mint GYŐR. Megoszthatják gondolataikat, észrevételeiket, eszmét cserélhetnek, bolondozhatnak, viccelődhetnek egymással, mert olyanok ezek a csoportok, mint egy-egy nagy család. És bizonyos, hogy tartós barátságok is szövődnek, amelyek akár a virtuális téren kívül is működhetnek. Ezenkívül segítik, hogy azok, akik szívesen tennének valamit egy-egy jó ügy érdekében, egymásra találjanak, és együtt talán nagyobb eséllyel boldoguljanak. S mivel elég színes a paletta – a cikkben említett 18 oldalon kívül is van még bőven –, mindenki megtalálhatja a neki valót. Mindenki, aki szereti GYŐRt.

tmoni

2014.02.28