Nem csak látvány

Molnár Lajos festő- és grafikusművész kiállítása

Szeptember 18-án nyílt kiállítás a győrszentiváni Kossuth Lajos Művelődési Házban Nem csak látvány címmel Molnár Lajos festő- és grafikusművész munkáiból. A Molnár Vid Bertalan Művelődési Központ szervezésében megvalósult tárlat október 24-ig tekinthető meg a művelődési ház nyitva tartási idejében.

A kiállítás megnyitóján Loschitz Ferenc igazgatóhelyettes mondott köszöntőt, majd maga az alkotó, Molnár Lajos tartott tárlatvezetést a megjelenteknek. Az ünnepélyes eseményen további közreműködőként Karsai Klára teremtett hangulatot a festményekhez hegedű- és zongorajátékával.

A Pápán élő Molnár Lajos tagja az Országos Képző- és Iparművészeti Társaságnak. Képzőművészeti tanulmányait a pápai Városi Gyermekrajzkörben kezdte 1955-ben Bíró Károly festőművész-tanárnál, majd 1962-66 között a Képzőművészeti Szabadiskolán a Párizsban is alkotó A. Tóth Sándor festőművész tanár volt mestere. Az alapokat a mesterség elsajátítható képalkotásához az ő művészettörténeti előadásai és korrigálásai adták. Ezután műszaki tanulmányokat folytatott, e területen közel négy évtizeden át dolgozott vezető beosztásokban. Ötven évesen – több évtizedes kihagyás után – kezdte újra a festést és rajzolást.

Alkotásait 1997-től eddig közel száz kiállításon mutatta be Budapesten (Jókai Klub, Hilton Szálloda, Budai Vár, Pataki Művelődési Ház, Újpest Galéria) és országszerte többek között Győrben, Veszprémben, Székesfehérváron, Szombathelyen, Ajkán, Somogyváron, Kisbéren, Agárdon, Balatonfüreden, Sárváron, Debrecenben, Egerben, Tatán, Pápán, Révfülöpön, Komáromban. Kolorista festő, de jelentős esztétikus vonalvezetésű grafikai munkássága is. Számos verses-, novellás kötet rajzolója, könyvborító, logó, reklámkiadványok tervezése fűződik nevéhez, illusztrációit, grafikáit könyvekben és művészeti folyóiratban tették közzé. Több képzőművészeti pályázaton díjazták alkotásait (2001, 2003, 2005, 2008, 2014).

Fotók: Csendes Richárd


2014.09.24