TARA Fotóworkshop

Szabó Béla kisfilmje a Duna TV-n

Szabó Béla fotográfus, EFIAP, E-MAFOSZ/G fotóművész, a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja egy véletlennek köszönhetően került kapcsolatba a Tara Nemzeti Parkkal Szerbiában. 

Immár 4 éve jár vissza fényképezni az ország legnyugatibb vidékén, a Drina folyó által határolt védett területre. Rabul ejtette a majd 1000 méter mélységben kanyargó Drina folyó szurdoka, a misztikus Raca patak szurdokvölgye és a szórvány településeken élők mindennapjai. 

Az itt készült képekből több kiállítási anyag is készült, amely vándorkiállításokon viszi hírét a táj szépségének. A tárlat látható volt Magyarország több városában, Erdélyben és most Szerbia városaiban vándorol. A fotók több naptárban és kiadványban is szerepeltek. Ezt a szépséget igyekszik megosztani az Öttevényen élő, mégis győrinek számító fotóművész más magyar fotósokkal is, ezért szervez évek óta fotós programot a vidékre.

Jóleső hír, hogy a Magyarországon élő szerb nemzetiség életét bemutató Srpski ekran c. műsora, a szerkesztőség tájékoztatása alapján, a Duna TV-n január 12-én, kedden 7.20-kor kezdődő magazinjában bemutatja Szabó Béla TARA Fotóworkshopról készült kisfilmemjét, melyet Zérczi Attila forgatott. Az adást megismétli a Duna World ugyan ezen napon 16.10-kor, majd pedig az Újvidéki Tv is műsorára tűzi a magazint, így benne a Tara filmet is.

A magazin 2015 év legfontosabb eseményeit összefoglaló adásában is szerepelt a TARA workshop. A Budapesten, a Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ kiállítótermében megrendezett kiállítást elevenítették fel, amelyet Szerbia budapesti nagykövete nyitott meg. Jelen volt az eseményen a TARA Nemzeti Park vezetősége és a Szerbiai Idegenforgalmi Közösség képviselői is.

Ezek az apróságok talán közelebb visznek bennünket a szomszéd országhoz és felfedezzük a táj szépségeit újból.

Íme a film:

 
Tara Workshop from Szabó Béla on Vimeo.

2016.01.09