Palm Springsben tartják Edelényi János JutalomJáték című filmjének világpremierjét

MTI

A Palm Springs-i Nemzetközi Filmfesztivál közönsége láthatja először Edelényi János JutalomJáték (The Carer) című filmjét, a 2016. január 1-jén kezdődő rangos amerikai seregszemlén a Saul fia és a Liza, a rókatündércímű filmeket is vetítik. Az Angliában forgatott magyar-brit koprodukció világpremierje január 3-án lesz a kaliforniai fesztiválon.

A bemutatón részt vesz az Emmy-díjas főszereplő, Brian Cox és a rendező-forgatókönyvíró Edelényi János is - tájékoztatta hétfőn az MTI-t a Magyar Nemzeti Filmalap, amely 150 millió forinttal támogatta a produkciót.

A JutalomJáték egy színésznőnek készülő fiatal lány és az egykor ünnepelt színész, Sir Michael Gifford találkozásának történetét meséli el. Dorottya álma, hogy felvegyék a Királyi Színiakadémiára, ezért elvállalja a nagybeteg öreg színész ápolását, és titokban abban bízik, hogy a színészet fortélyait és a szép angol kiejtést is elsajátítja betegápolás közben, de az élet váratlan fordulatokat tartogat mindkettőjük számára. A kiemelkedő színházi munkássága, számos mozifilmes és Emmy-díjjal jutalmazott tévéfilmes szerepe révén világhírű Brian Cox mellett a JutalomJáték további szerepeiben a magyar származású pályakezdő színésznő Coco König, Emilia Fox (A zongorista, A néma szemtanú), Anna Chancellor (Majd újra lesz nyár) és Lukáts Andor látható.

Edelényi János filmjének vezető producere Berger József (Mythberg Films), operatőre Máthé Tibor, zeneszerzője Pacsay Attila. A forgatókönyvet a rendező, valamint Gilbert Adair, az Álmodozók című Bernardo Bertolucci-film írója és Tom Kinninmont jegyzi. A JutalomJátékot a magyar mozik közönsége a tervek szerint 2016 második felében láthatja az A-Company Hungary forgalmazásában.

Az Egyesült Államok egyik legrangosabb filmes rendezvényének számító Palm Springs-i Nemzetközi Filmfesztivált idén hatvan ország részvételével és számos világpremiert felvonultató programmal rendezik meg. A mustrán minden évben bemutatják az Oscar-díjakért versenyző filmek javát. Nemes Jeles László Saul fia című filmje is műsoron lesz, és a rendezőt a Variety magazin szerkesztősége rangos díjjal fogja kitünteti Palm Springsben. Az amerikai magazin ugyanis az év felfedezettjei - 10 Directors to Watch - közé sorolta a magyar rendezőt. A fesztivál első napjain továbbá Ujj Mészáros Károly Liza, a rókatündér című első mozifilmjét is láthatja a közönség. Az alkotást idén húsz nemzetközi fesztiváldíjjal jutalmazták.

Forrás: MTI

 

2015.12.28