Újra látogatható az Andrássy-kastély Tiszadobon


A régi fényében pompázó tiszadobi Andrássy-kastély a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ üzemeltetésében rendkívüli nyitva tartással, december 7-én, hétfőn újra kitárta kapuit a látogatók előtt. Helyreállítása hosszú éveken át, az Észak-Alföldi Operatív Program keretében zajlott.

Tiszadob Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnyugatibb települése, közvetlenül a festői Tisza-holtág partján fekszik. A több évszázados falu káprázatos szépségű nevezetessége az Andrássy-kastély. A kastély helyreállítása hosszú éveken át, az Észak-Alföldi Operatív Program keretében zajlott, Magyarország egyik legnagyobb volumenű kastély rekonstrukciójaként.

A romantikus stílusú kastély Meinig Arthur építész tervei alapján 1880-1885 között épült, Magyarország miniszterelnöke és az Osztrák-Magyar Monarchia első külügyminisztere, gróf Andrássy Gyula megbízásából. A terveket határozottan felügyelő grófot a Loire-menti kastélyok ihlették, amelyeket az 1848-as forradalom és szabadságharc utáni száműzetése során látogatott meg. A gróf 1890-ben bekövetkezett halálakor a kastély már készen állt, csak a belső berendezés és a park kialakítása maradt fiára, a kastély örökösére: ifjabb Andrássy Gyula grófra. A gróf és családja az év jelentős részét ebben a műtárgyakkal gazdagon ékesített épületben töltötte.

A gyönyörű kastély azonban nem maradhatott meg eredeti formájában az utókor számára: 1918-ban fegyveres forradalmárok betörték a nagykastély kapuját, teljes bútorzatát összetörték, az ablakokat belövöldözték. Összezúzták a velencei tükröket, csillárokat, szobrokat és kerámiákat, a drága festményeket, könyveket megsemmisítették, széthordták. A gróf – úgy mondják – nem is vissza azután a tiszadobi kastélyba.

A II. világháború végén román katonai kórházat telepítettek ide, amely a háború után állami tulajdonba került. 1950-től a közelmúltig gyermekvárosként működött. A gyermekváros 2007-ben a településen belül modern, új épületbe költözött. Az épület művészeti értékét jelentősen növeli, hogy 1910-ben ide helyezték át a Rippl-Rónai tervezte Andrássy-ebédlőt, amely Róth Miksa csodálatos üvegablakával a kastély egyik fő látványossága. Az eredeti, színes Tiffany-üvegből készített felső üvegrészek ma is láthatók a nagyméretű ablakon. Az alsó üvegek a gyermekvárosi időszaknak estek áldozatul: az itt lakó gyerekek játék közben focilabdával kirúgták. 2002-ben elkészítették a színes ablakok teljes rekonstrukcióját a fellelhető források alapján. A felújítást Balogh Tibor képzőművész, a Gyermekváros volt növendéke készítette el.

Az aszimmetrikus tömegképzésű, historizáló épület a Tisza holtágára kifutó, nagy kiterjedésű parkban áll. Az „U” alaprajzú épület négy sarkán egy-egy torony emelkedik, a délnyugati és az északkeleti sarkon kerek, az északnyugati és a délkeleti sarkon szögletes. Az északi homlokzat közepét toronyszerű rizalit, a főbejáratot lépcsőtorony hangsúlyozza.

Az Andrássyak címere a főbejárat fölötti színes ablakokon látható, a terrazzo padlóburkolat közepén a márványmozaik oroszlán címerállatuk a hatalmat, az erőt jelképezi. Innen indul a 2,7 méter széles, vörösmárvány lépcső a magasföldszintig, ahonnan fafaragásos, háromkarú tölgyfalépcső vezet a felső emeletekre. A lépcsőház-toronyból nyíló, hálóboltozatos hall északi falának közepén gótikus-reneszánsz kőkandalló áll, homlokán a felirat „Fidelitate et Fortitudine” (hűséggel és bátorsággal). Archív felvételek igazolják, hogy az egész kastély, de különösen a hall falait és egész belső terét műkincsek sokasága díszítette.

A kastély szépségét fokozza csodálatos környezete, a folyók és holtágak menti ártéri és galéria erdők sokszínűsége. Parkját északról 500 hektáros, ősfás gazdasági erdő határolja. A kastély parkja nyolc hektár alapterületű. Egyedülálló nevezetessége a tiszafákkal határolt, középkori liliom rajzolatú bukszus labirintus, benne a Fadrusz János tervei alapján készült Lányszöktetés című szoborral. Valaha a kastély teljes szélességében, így a sövénykert szélességében, nyiladék vezetett az erdőn át a Tiszáig. A vadaskert 1945 után erdészeti kézbe került, a nyiladékot beültették, a kastély körül számos új – mára leromlott állapotú- épület foglalta el az egykori romantikus park helyét.

A kastély és parkja december 7-től folyamatosan látogatható, keddtől vasárnapig: 10.00-16.00 óráig.

Forrás: kultura.hu

 

2015.12.22