Osztálykirándulás


Győr-Budapest 120 km. Egészen biztosan többnek érezte az a féltucatnyi felnőtt, aki a vonatra felszállva egy középiskolai fiúosztály kellős közepén találta magát. Táskák, kabátok, csomagok tömkelege. Egyre nagyobb hangzavar, egy-két késve befutó diák. A hely kevés, a hőség sivatagi. Végül mindenki talál magának legalább egy talpalatnyi területet.

A naponta utazók félálomban, az értekezletre igyekvők kicsípve, ruhájukat igazgatva, az unokákhoz látogatók a hazait rendezgetve. A fejlődésben lévő tizenévesek kalóriaszükséglete nagy. Hamar előkerültek a szendvicsek, péksütemények. Egy időre alábbhagyott a zaj. Közben megérkezett a tanár, aki létszámot ellenőrzött, programokat és tudnivalókat ismertetett. A tiltólista rövid volt: füves cigi és alkohol. A srácok végighallgatták, s aztán távozása után előkerült az innivaló is, hiszen a fűszeres falatokra megszomjaztak. HP, „vadász”, „bodzaszörp”. Az hiszem, tejterméket egyiküknél sem láttam. Fogyott az ital -javukra szóljon - megosztották. Ahogy hatott a szesz, úgy lett egyre hangosabb a társalgás.

Nehéz lenne idéznem mondandójukból, mert a nyomdafesték nehezen tűrné. A témák egyszerűek voltak, a fogalmazás sarkos. Valami furcsa hangulat uralkodott el a kocsiban. Érzékelhető volt, ki melyik csoportba tartozik: hangadók és csöndesek, itatók és itatottak. Ottlik és Golding jutott eszembe, meg két nemrég látott film: a Lázár tanár úr és Az osztály. Bicskénél már harsányan röhögött a társaság jó része. Szinte ijesztő volt.

A csordaszellem nagy erő… A kisebbségben lévő utazók feszengtek. Aztán időről időre angyal szállt arra. Egy korosabb hölgy kért tőlük segítséget: újonnan kapott telefonjával nem boldogult. Kettő srác is odahajolt hozzá, s röviden megmutatták a teendőket. S ha a két kocsit egyidejűleg szemmel tartó tanár odaért, abban a pillanatban megváltozott a viselkedésük.

Egy régebben látott természetfilm derengett fel bennem. Egy afrikai vadvédelmi területen fiatal elefántok féktelensége okozott problémát. A sokat látott vadőrök néhány megtermett, kifejlett elefántbikát telepítettek közéjük. A gond rövid időn belül megoldódott.

Apákat a családokba, tanító bácsikat, tanár bácsikat és tanár urakat az iskolákba! Kellene, hogy valaki elmondja ezeknek a fiúknak: társaságban másképp viselkedünk, mint magunk között.

Az osztály Kelenföldön rendben leszállt. A feldúlt arcú hölgy megigazította kalapkáját és selyemsálját. A kínai asszony beletúrt a hajába, én pedig a jegyzeteimbe: melyik vonatot válasszam visszafelé, hogy csendesebb utam legyen.

B.E.

A kép az Everystockphoto.com szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A képek felhasználása a licenszfeltételek alapján forrásmegjelöléshez kötött.

2014.01.03