2015-ben is sikeresen zárult a segédkönyvtáros képzés a megyei könyvtárban


2015. december 14-én összesen 22 hallgató vehette át a sikeresen teljesített, három modulból álló, egy nyári szünet beiktatását leszámítva 9 hónapig tartó segédkönyvtáros, felnőttképzési OKJ tanfolyamon szerzett bizonyítványát a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér akkreditált képzőhelyén.

A megyei könyvtár a Kisfaludy Károly Könyvtárban szervezte meg és bonyolította le a három vizsgamodulból álló, január 27-től (július-augusztus nyári szünettel) november 10-ig tartó, felső középfokú szintű segédkönyvtáros képzését. Az elméleti és gyakorlati, informatikai és hagyományos könyvtári feladatokat, munkafolyamatokat, részterületeket, valamint speciális tájékoztató tevékenységeket magába foglaló tanfolyamanyag strukturált tematikája lehetővé teszi a bizonyítványt szerzett szakemberek számára mindazon feladatok ellátását, amelyeket a könyvtári szakma jelenkori, haladó elvárásaihoz igazodó kívánalmak megkövetelnek.

A hallgatók a képzés során három részegységbe tematizált tananyagot sajátítottak el, amelyek modulonként írásbeli vizsgával zárultak. A végső megmérettetésnél egyaránt írásbeli, gyakorlati és elméleti szóbeli vizsgát kellett teljesíteniük a bizonyítványért, amelyet hat, dicséretben részesített hallgatóval együtt mindannyiuknak sikerült is eredményesen megszerezniük. Az új akkreditációs feltételeknek eleget tett megyei könyvtár szándékai szerint megfelelő számú jelentkező esetén a jövőben is vállalkozik a képzés megszervezésére és lebonyolítására.

Szilvási Krisztián
Fotók: Vas Balázs

2015.12.15