Díjözön a Győri Balettnél

Gyurmánczi Diána, Jekli Zoltán és Velekei László

Egy hónap leforgása alatt három díjat osztottak ki a Győri Balett társulatánál: a Kardirex, az Audi Hungaria és a SOLYDENT is elismertek egy-egy művészt az általuk alapított díjakkal: az elismeréseket 2015-en Gyurmánczi Diána, Jekli Zoltán és Velekei László kapták.

A Kardirex Egészségügyi Központ 2003-ban alapította a KARDIREX – GYŐRI BALETT MŰVÉSZETI DÍJ-at abból a célból, hogy elismerje a győri táncos társulat munkáját, kifejezze az irántuk való tiszteletét, és hogy segítse a fiatal, tehetséges táncosok művészi munkáját. 2015-ben Jekli Zoltán magántáncos vehette át az elismerést dr. Vasas István főigazgató főorvostól az Egyensúly est szakmai bemutatója után.

Jekli Zoltán a Magyar Táncművészeti Főiskolán végezte tanulmányait, ahol is először táncművész, majd táncpedagógus végzettséget szerzett. 2005-ben csatlakozott a Győri Baletthez, 2012 óta magántáncos. 2008 óta láthatjuk őt kiemelkedő szerepekben, úgymint Gustavo Ramirez Sansano Gaudìjában, Robert North Carmenjében, Fodor Zoltán Magyar rapszódiájában, Velekei László Forgószél, avagy a képzelet csodája című mesebalettjében, Leo Mujic Az üvegház című művében, Velekei László Kodályában, Vámos György Szentivánéji álmában, Velekei László A vaskakas című alkotásában, Vámos György Carmina Buranajában, Lukács András Bolerojában, vagy legutoljára Velekei László Ne bánts! című koreográfiájában.

A társulat főtámogatója, az Audi Hungária Motor Kft. 2014-ben alapította meg a Minőségi Táncművészetért díjat, melyet idén Gyurmánczi Diána magántáncos vehetett át dr. Knáb Erzsébettől, a vállalat személyügyekért felelős ügyvezető igazgatójától az Egyensúly est premierje után.

Gyurmánczi Diána a Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakközépiskolában végzett táncművészként, s 2007 óta tagja a Győri Balett társulatának. 2012 óta magántáncos, s ugyanekkor kezdte meg tanulmányait a Magyar Táncművészeti Főiskola modern tánc és próbavezető szakán. Eddig begyűjtött egy Kardirex-díjat (2008), egy Legígéretesebb Pályakezdő Táncművész Díjat balett kategóriában (2010), egy Évad Legjobb Táncművésze Díjat (2012), valamint egy Taps Díjat. Főbb szerepei, melyekben megcsodálhattuk művészetét: Gustavo Ramirez Sansano Gaudí (Josefa), Velekei László Tóth Ilona emlékére ’56, Christopher Bruce Kakas (Ruby), Dmitrij Simkin – James Sutherland Petruska, Kulcsár Noémi Exit, Fodor Zoltán Magyar rapszódia, Ben Van Cauwenbergh Rózsaszínház (La vie en rose), Velekei László Forgószél, avagy a képzelet csodája (Madárijesztő), ifj. Harangozó Gyula Zorba (Özvegy), Leo Mujić Az üvegház, Vámos György Szentivánéji álom (Titánia), Velekei László A vaskakas (török katona), Vámos György Carmina Burana, Lukács András Bolero, Velekei László Ne bánts! (Egy lány).

A SOLYDENT Fogászati Rendelő megalakulása óta figyelemmel kíséri a Győri Balettet, csodálója és hűséges nézője a társulatnak, sőt 21 éve a szponzora is. Minden évben a társulat egy művészét – aki hosszú ideje kiemelkedő munkájával járul hozzá a társulat sikereihez – pénzjutalommal díjazza. 2002-ben a Carmen étteremmel bővült a vállalkozás, mely nevét a győri táncszínház felejthetetlen Carmen előadása után kapta, s melyhez Eöry Emil Táncosnő szobra méltón harmonizál. Ezóta beszélhetünk Carmen-díjról. 2015-ben Velekei László Harangozó-díjas koreográfus, művészeti vezető vehette át az elismerést kiemelkedő szakmai munkájáért.

Velekei László balett táncosként a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában végzett, pályafutását pedig a Magyar Fesztivál Balett alapító tagjaként kezdte. 1997-től a Győri Balett társulatához került, majd 1999-ben az együttes magántáncosa lett. 2009-től a táncot befejezve koreográfusként és művészeti asszisztensként dolgozik a társulatnál. Megkapta a Pall Mark Alapítvány Kiváló Táncosa Díjat (1996), a Junior Lyra-díjat (2000), a Philip Morris-díjat és a Harangozó-díjat (2015). Elnyerte Martha Graham ösztöndíját New Yorkban, valamint a Viktor Fülöp ösztöndíjat, és megnyerte 2007-ben a Koreográfusok versenyét. Kiemelkedő táncos szerepe volt Markó Iván Nap szerettei, Bolero és Tánc az életért koreográfiáiban, Günter Pick Carmina Buranajában, Libor Vaculik Az Operaház fantomja és a Játék a szerelemről című alkotásaiban, Robert North Entre dos Aguas, Carmen, Trójai játékok és Rómeó és Júlia című műveiben, Barbay Ferenc Tűzmadarában, Marie Brolin-Tani Orfeojában, William Fomin Casanovájában, Fomin és Juhos István Puttójában és Alexander Schneider-Rossmy Magyar Triptichonjában. Saját koreográfiái a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola számára: Imagine Movements, Szitakötő, Elveszve és megtalálva, Pleasure Minutes, Touch by each other. Saját koreográfiái a Győri Balett számára: Elan (2007), Tóth Ilona emlékére ’56 (2008), Antipasti (2009), Forgószél, avagy a képzelet csodája (2012), Randevú (2012), RoofDance (2012), Kodály (2013), A vaskakas (2014), Ne bánts! (2015).

2015.12.13