1561

Újra látogatható lesz a csaknem nyolcszáz éves földalatti kápolna Bécs belvárosában

MTI

December 12-től újra látogatható az a Bécs belvárosában található, csaknem nyolcszáz éves földalatti kápolna, amelyet hét éven át renováltak. A bécsi Szent István dóm közelében lévő középkori szakrális helyiséget 1220-ban építették. A 6 x 10 méteres Virgil-kápolna (Virgilkapelle) évszázadokon át állt befedve. 1973-ban tárták fel a metró építésekor, és megnyitották a látogatók előtt. Renoválás miatt azonban 2008-ban ismét bezárták.

A felújítás azért vált szükségessé, hogy a falfestmények minőségének megőrzése érdekében állandó klímát biztosítsanak a kis helyiségben, elkerüljék penész képződését és a falak mohásodását. A felújítást a Wien Múzeum 300 ezer euró értékben végeztette el. A 12 méterrel a föld alá nyúló kápolnában misét, koncerteket és kiállításokat is fognak tartani a jövőben. A helyiségben a középkori Bécsről látható majd állandó kiállítás, amely a vallási életet, az oktatást és az akkori mindennapokat mutatja be.

E hétvégén a belépés ingyenes lesz, ezt követően a felnőttjegy öt euróba kerül majd.

Az 1220-ban épült Virgil-kápolnából egykor csapóajtón keresztül lehetett feljutni a Magdolna-templomba. A templom az 1700-as évek végén leégett, és nem építették újjá. A 11 méter magas földalatti kripta, ahol Szent Virgil oltára is található, kezdetben egy gazdag kereskedőcsalád imaszobája volt, később szerzetesek találkozóhelye lett. Az azonban ma is rejtélynek számít, hogy a fali képeken található ábrák pontosan milyen jelentést hordoznak.

http://wien.orf.at/news/stories/2746323/

 

Forrás: MTI

 

2015.12.11