„Az olaszoknak dalból van a lelkük”

Ajánló Ruppert István komolyzenei CD-jéhez

A napokban jelent meg dr. Ruppert István orgonaművész, egyetemi professzor, a Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézet igazgatójának újabb komolyzenei CD-je. A népszerű olasz melódiákat tartalmazó lemez – karácsonyi és alkalmi ajándékként egyaránt – megvásárolható. A művész személyes ajánlója a The best of Italian romantic music összeállításához így szól.

Liszt Ferenc első római útján, az 1830-as években meglepődve tapasztalta, hogy a miséken az orgonisták népszerű operarészleteket játszanak a hallgatóság legnagyobb örömére. Amikor 1862-től évekig élt a városban, rá kellett jönnie, semmi nem változott az eltelt évtizedekben, az olaszok ragaszkodtak kedvenc zenéjükhöz. Ugyan elvétve találunk fantasztikus hangszeres muzsikusokat, mint pl. Frescobaldi vagy Paganini, de a szakmai és társadalmi elismerést igazán a sikeres operák hozták.

A lemezen egy válogatást hallunk arról a műfajról, melyet Liszt akkortájt annyira kritizált. Nem a darabokkal volt problémája – hisz maga is számtalan bravúros opera átiratot készített –, hanem azzal, hogy mindez templomi környezetben, az orgonán szólalt meg. Ez az olaszokat nem igen zavarta, ma is népszerű Puccini operarészleteket énekelnek a templomi esküvőkön és Verdi operáinak legnépszerűbb részleteit játsszák a miséken – ez az ő zenéjük.

Az olaszoknak dalból van a lelkük” – mondja a közmondás, és ez valójában így is van. Szenvedély, mély érzések – ennek ellenére könnyedség és áradó dallamosság sugárzik minden darabjukból.

Az itáliai zene legfontosabb műfaja az opera volt, a 17. századtól sorra nyíltak meg az operaházak, melyek a szórakoztatás elsőszámú színhelyei lettek. A zenei értékén túl az operának társadalomformáló szerepe is volt: Verdi Nabucco című operájának híres rabszolga kórusa az olasz egyesítés nemzeti himnuszává vált, és a mai napig is, ha ez a részlet elhangzik az olasz operákban, a kórussal együtt a közönség is énekli.

A sok zenei érdekesség közül csak egyet említenék meg: a bergamói szerzetes, Padre Davide (1791-1863) korának népszerű és virtuóz előadója volt. A lemezen felhangzó Offertoriuma egy konkrét történelmi eseményhez kapcsolódik. 1838-ban Bergamoba, Davide testvér templomába látogatott V. Ferdinánd Habsburg császár. Az uralkodó nyilvános szereplésein mindig a Haydn által komponált, és az I. világháború végéig hivatalos „Gott erhaltet” kezdetű osztrák császári himnuszt kellett játszani. Így került bele az operai elemekben bővelkedő, a császári látogatásra írt virtuóz orgonaműbe a ma már német nemzeti himnuszként ismert melódia.

 

THE BEST OF ITALIAN ROMANTIC MUSIC
01. Padre Davide da Bergamo: All’Offertorio, Sinfonia col tanto applaudito Inno Popolare
02. Giuseppe Verdi: ,,Va’ pensiero” from the opera Nabucco
03. Vincenzo Bellini: Sonata G major
04. Enrico Bossi: Scherzo G minor op. 49. no. 2.
05. Vincenzo Bellini: „Casta Diva” from the opera Norma
06. Giovanni Morandi: Sinfonia op. 21.
07. Giacomo Puccini: „O mio babbino caro” from the opera Gianni Schicchi
08. Giuseppe Verdi: March from the opera Aida
09. Pietro Mascagni: „Intermezzo” from the opera Cavalleria rusticana
10. Vincenzo Petrali: Versetti per il Gloria No. 1. Allegro brillanté
11. - Andante per Elevatione No. 2.
12. - Versetti per il Gloria No. 3. Allegretto grazioso
13. - Marcia per dopo la Messa

A CD iránt érdeklődni a ruppert@sze.hu e-mail címen lehet.

2015.12.09