1184

Budapesti vendégjátékok januárban

A Győri Nemzeti Színházban

Január hónapra két különleges produkciót hívott meg a Győri Nemzeti Színház. Mindkét előadás Budapestről érkezik: a Nemzeti Színházból Tamási Áron Vitéz lélek, a Magyar Állami Operaházból pedig a Figaro 2.0 című opera.


Tamási Áron: Vitéz lélek – példázat három felvonásban (2016. január 27. szerda 19.00)

Balla Péter (Trill Zsolt) hazaérve a háborúból azzal szembesül, hogy elveszítette mindenét, ezért úgy dönt, szerez egy szamarat, és gépek használata helyett saját két kezével építi újjá életét. Régi szerelme, Rozáli (Tenki Réka) elhagyta, Panna (Tóth Auguszta) – aki állandóan felkínálkozik – nem hozza lázba, végül elveszi az ismeretlenből beállító Ambrus (Mécs Károly) halottnak hitt lányát. Balla Péter, aki a hitnek szenteli életét – egy napon meglátja Borókát (Martinovics Dorina), egymásba szeretnek, ám a beteljesülés útjába áll egyebek mellett a lány mogorva apja, Lázár (Horváth Lajos Ottó) is…

Tamási Áron meséjének humoros szálát erősíti Nikita (Reviczky Gábor) és Sára (Nagy Anna) története. A népmesei végkifejletben mindenki hófehér ruhában lép a színre, és boldogan sürgölődik Péter házszentelőjén, égi és földi szerelem egyesül. A Vitéz lélek előadásnak különös ízt ad a székely nyelv szépsége.

Rendező: Vidnyánszky Attila, szereplők: Trill Zsolt, Horváth Lajos Ottó, Mécs Károly, Rubold Ödön, Martinovics Dorina, Reviczky Gábor, Nagy Anna, Tóth László, Tenki Réka, Trokán Nóra, Tóth Auguszta, Varga József, Újvári Zoltán.

 

Figaro 2.0 – opera két részben (2016. január 25. hétfő 18.00)

Hábetler András operaénekes és rendező: „Ami a könnyűzenében John Lennon és Paul McCartney, a musicalben Lloyd Webber és Tim Rice, az az operában Mozart és Lorenzo da Ponte, a tökéletes szerzőpáros. Kettejük találkozásának eredménye a zseniális Figaro. Ennek szereplői nem legyőzhetetlen hősök vagy félistenek, hanem a gróf, a grófné, a szobalány, az inas, a kertész. Katartikus élmény, ha egy műalkotásban magunkra ismerünk – a produkció megmutatja, hogy ez operaszínpadon is lehetséges.” A zenét Köteles Géza karmester hangszerelése teszi maivá, az ismert dallamokat különleges összeállítású zenekar játssza.

Rendező: Hábetler András, szereplők: Kovács István, Fodor Beatrix, Cser Krisztián / Palerdi András, Keszei Bori, Farkasréti Mária, Szvétek László, Kun Ágnes Anna / Mester Viktória, Megyesi Zoltán, Bucsi Annamária, Hábetler András / Pataki Bence.

Jegyek a színház jegypénztárában és on-line is válthatóak 3.200/2.900/2.500 Ft-os áron. Iskolai csoportok számára jegyek kedvezményes áron foglalhatóak, érdeklődni a szervezési osztályon lehet.

Győri Nemzeti Színház

2015.12.09