Egy év képekben

A Szigetköz Fotóműhely kiállítása és jótékonysági képvására

December 2-án került sor a Szigetköz Fotóműhely Egy év képekben című kiállításának megnyitójára a Baross úti Látogatóközpontban. A tárlatot – mely január 8-ig látogatható – Harcsás Judit újságíró nyitotta meg, közreműködött a Hetedik Bekezdés zenekar.

Az egy éve alakult fotós baráti társaság kétféle képet állított ki: egyrészt újakat szépen elhelyezve a falakra, másrészt régebbi alkotásokat letámasztva, hogy kézbe vehetőek legyenek, hiszen ezeket bárki megvásárolhatta egységesen 3000 Ft-ért, a fényképek bekerülési áráért. A befolyt összeggel – a Hetedik Bekezdés zenekar kezdeményezéséhez kapcsolódva – a Fotóműhely Paksi Zoé Lili, egy 3 és fél éves győri kislány gyógykezeléséhez és az ezzel járó költségek csökkentéséhez járult hozzá. Elárulhatjuk, hogy a 13 klubtag (Galambos Lajos, Hegedüsné Varga Krisztina, Horváth Tímea, Ihász Lóránd, Kaszás Gyula, Kovács Róbert, Lakatos Krisztián, Murányi Péter, Nagy Ildikó, Orosz Sándor, Oszkó Ágnes, Rózsa Tamás és Száva István) fejenként két felajánlott fotójából 20 darabot sikerült értékesíteni, ezáltal nyugodtan kijelenthetjük, hogy az akció nagyon is eredményes volt.

Maga a kiállításmegnyitó jó hangulatú és érdeklődéstől kísért volt, hiszen szép számú résztvevő tisztelte meg jelenlétével a rendezvényt, s már a hivatalos megnyitás előtt nézegette-válogatta, hogy mely képeket is vegye meg magának vagy ajándékba. S míg Lakatos Krisztián, a Szigetköz Fotóműhely vezetője köszöntötte a megjelenteket, Harcsás Judit elmondta méltató szavait mind a tárlatról, mind a kiállított alkotásokról, mind a jótékony kezdeményezésről, a Hetedik Bekezdés pedig gondoskodott a zenei aláfestésről, addig ezek a kérdések nagyrészt el is döntettek, hiszen a műsor után igen hamar megjelentek a kezekben a kiválasztott fotók, melyek dedikálás és a szerzővel való fotózkodás után eltűntek a táskák mélyében.

Igaz, hogy a kiállítás fő különlegessége a képvásár volt, de azért ejtsünk pár szót a falakon kiállított művekről is, melyek gyönyörűen megmutatják, hogy ez a 13 ember – hiába hódolnak közös hobbinak – nagyon is különböző személyiség, hiszen mind a témaválasztásban, mind az alkalmazott technikában, mind a megjelenítésben egyedi stílusjegyeket viselnek képeik. Természetfotóból van a legtöbb, de makrofotók, színpadi fotók és minden más elképzelhető típusú fotó megtalálható a tárlaton, néhány egészen különleges is, érdemes megnézni. S miután a közönség kellőképpen kivásárolta magát, megcsodálták a kiállított fényképeket is, s mivel az alkotók – kettő kivételével, akik dolgoztak – is jelen voltak, meg is beszélhették velük benyomásaikat. Végül előkerült a torta is egyetlen gyertyával, hiszen a Szigetköz Fotóműhely 1 éves lett…

Amennyiben ez az év lesz a minta a jövőbeni munkásságukra, akkor találkozunk még képeikkel különböző kiállításokon, a tagokkal pedig különböző helyi látványosságokon, kulturális és sporteseményeken, ahogy masináik mögül – néha elképesztő perspektívából vagy különleges látásmóddal – szemlélik a világot, s kattintanak, kattintanak és kattintanak 

tmoni

2015.12.07