1754

Az Operaház és a Zeneakadémia is szélesre tárja kapuit a Google új online tárlatában

MTI

A Magyar Állami Operaház és a Zeneakadémia is szélesre tárja kapuit az érdeklődők előtt a Google december 1-én megnyílt legújabb online tárlatában. Az online kiállítás segítségével bárki kiállhat a világot jelentő deszkára, és a művészek szemével nézhet körül többek között a Carnegie Hall színpadán, és bepillanthat a Zeneakadémia vagy a Magyar Állami Operaház termeibe.

A kiállításon több előadásról készített 360 fokos videókban navigálva a nézők a művészek mellé állhatnak, és testközelből élvezhetik az előadásokat – derül ki a Google sajtóiroda keddi közleményéből. A Street View panorámagaléria segítségével bárki beleshet a függönyök mögé; többek között az is megnézhető, hogyan készülődnek például a Berlini Filharmonikus Zenekar művészei, de az Operaház mindennapjaiba vagy a Zeneakadémián folyó oktatásba is bepillanthatnak – áll az ismertetőben, amely szerint a virtuális túrán a nézők 6 új, magyarországi kiállítást járhatnak be.

Ezek során az érdeklődők betekinthetnek a Magyar Állami Operaház kulisszái mögé: a próbatermektől a festőműtermen át egészen a parókakészítő műhelyig; közelebbről megismerhetik az Operaház örökös tagjait, és Lotz Károly nézőtéri freskójáról is többet megtudhatnak a kiállítás megtekintői. A Zeneakadémia három tárlata az 1907-ben épült szecessziós palotát, a 2013-ban hároméves rekonstrukciót követően újranyitott koncertközpont zenei életét és a Liszt Ferenc által alapított zenei egyetemen folyó világszínvonalú oktatást mutatja be.

„A Google Kulturális Intézet több, mint 900 szervezettel együttműködésben azon dolgozik, hogy a világ kulturális kincsei az internet segítségével mindenki számára hozzáférhetővé váljanak, és olyan eszközöket készítsenek a kulturális intézmények számára, melyek az általuk gondozott művészeti értékeket és örökségeket a falaikon kívül is hozzáférhetővé teszik” – olvasható a közleményben.

A most megnyitott kiállításhoz több, mint húsz ország előadóművészeti intézményei több, mint száz interaktív történetet hoztak létre, 8000 fotót, videót és dokumentumot osztottak meg online a Google-lel együttműködésben. A legújabb technológiai innovációk segítenek életre kelteni a legendás helyszínek hangulatát, és bárki számára átélhetővé teszik a színpadi élmény izgalmát – írják. Az új online kiállítás a g.co/performingarts weboldalon látható és a Google Kulturális Intézet oldalán. A kiállítás bárki számára elérhető mobilon, tableten és számítógépen. A 360 fokos betekintést kínáló videók a YouTube-on elérhetőek.

A Google Kulturális Intézet 2011-es alapítása óta számos múzeummal, alapítvánnyal dolgozott együtt, köztük Magyarországon partnere a Magyar Állami Operaház, a Zeneakadémia, a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Holokauszt Emlékközpont, külföldön pedig sok más mellett a párizsi Musée d’Orsay, vagy a londoni British Museum.

Jelenleg több, mint 60 országból 900-nál is több partnerrel rendelkező tárlatában online összesen 6 millió műtárgy, fotó, videó kézirat és művészeti, kulturális és történelmi dokumentum érhető el bárki számára megőrizve értékeiket a jövő generációjának.

Forrás: MTI

A kép a Wikimedia Commons szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt érhető el.

2015.12.04