Rákóczi emlékét ápolja egy újonnan létrejövő európai kulturális útvonal

MTI

II. Rákóczi Ferenc örökségének és emlékének ápolása lehet az a kapocs, amely összeköti az európai nemzeteket, ezért a fejedelem életéhez szorosan kapcsolódó települések összefogásával Rákóczi Európai Kulturális Útvonal jön létre – jelentették be egy sárospataki konferencián.

A rendezvényt követő sajtótájékoztatón Hajdu Imre önkormányzati képviselő, a Rákóczi Kulturális Útvonal kialakításáért felelős megbízott azt mondta: az útvonal létrehozásának célja elsősorban a turisztikai és a kulturális együttműködés. Hajdu Imre szerint Rákócziról sokan, sokat tudnak: tudott, hogy európai formátumú politikus, államférfi volt, Európa valamennyi országában elismerték mint uralkodót, de életének állomáshelyei nem annyira ismertek.

Az útvonal létrehozását Sárospataktól függetlenül a lengyelországi Jaroslaw település is kezdeményezte. Bujdosása idején a fejedelem hosszabb ideig tartózkodott ott háromezer kuruccal együtt, a városban a mai napig ápolják Rákóczi kultuszát – tette hozzá Hajdu Imre. Megjegyezte: a sárospatakiak is arra törekednek, hogy a mostaninál még méltóbb emléket állítsanak a fejedelemnek, ezért a város feladatának érzi, hogy a mai Európában mindenhol megismerjék Rákóczi nevét. Eddig harminchat olyan magyarországi és határon túli település neve „került elő a történelemből”, amely valamilyen módon köthető Rákóczihoz, valamennyien támogatják a Rákóczi Európai Kulturális Útvonal létrehozását, amelyre uniós pályázaton szeretnének támogatást nyerni – mondta Hajdu Imre, hozzátéve: erről a sárospataki szakmai konferencián szándéknyilatkozatot írtak alá.

Az együttműködés a turizmusra, a kulturális örökség védelmére és ápolására, valamint a turisztikai infrastruktúra kiépítésére fókuszál. Az útvonal Borsiból, Rákóczi szülőhelyéről indul, és mindazon településeket érinti, amelyek építészetileg, csaták vagy a fejedelem életének meghatározó helyszíneként köthetők hozzá, és egészen Kassáig tart, ahol a fejedelem nyugszik.

Forrás: MTI

A kép a Wikimedia Commons szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt érhető el.

2015.12.02