Csallóközi Színes Ceruzák

Nemzetközi gyermekrajz kiállítás a Kovács Margit Iskolában

Szeptember 17-én nyílt meg győri állomásán a Kovács Margit Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Iparművészeti Szakközépiskola és Szakiskolában a Csallóközi Színes Ceruzák elnevezésű, immár több, mint egy évtizedes múltú nemzetközi gyermekrajz vándorkiállítás.

A Csallóközi Színes Ceruzák óvodás korú gyermekek nemzetközi képzőművészeti versenye – egy szép üzenet a gyermeki világból. A szeretet, az öröm és a remény üzenete, hogy a világ nem csak jobb lesz, hanem már most jobb, csak mi felnőttek a zaj és a sietség közepette nem vesszük azt észre… A résztvevők olyan nívós teret kapnak, akár a festőművészek, exkluzív katalógust, amely az 50 nyertes rajzot tartalmazza. Értékes díjakban részesülnek, és egy csodálatos kísérő program várja őket.

A 13 éve sikeres versenyhez Győr 2004-ben csatlakozott. Azóta a kezdeményezés nemzetközivé nőtte ki magát: 18 országból,  Lengyelország, Fehéroroszország, Szerbia, Oroszország, Hong Kong, Csehország, Bulgária, Litvánia, Kazahsztán, Banglades, Horvátország, Szlovénia, Magyarország, Ukrajna, Ausztria, Románia, Németország és Szlovákia minden tájáról érkeznek be pályamunkák, melyeket szakértő zsűri bírál el dr. Bohumír Bachratý PhD vezetésével.

Győr szerepe különleges a kezdeményezésben, hiszen mi nemcsak katalógusban, hanem élőben is láthatjuk az ötven nyertes pályamunkát, mivel egy vándorkiállítás keretében minden évben elhozzák hozzánk azokat a szervezők. Ez a tárlat Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Kovács Margit Iskola és a Nagyszombati önkormányzati kerület, Csallóközi Népművelési Központ (Dunaszerdahely) közös szervezésében jött létre Tibor Mikušnak, a Nagyszombati önkormányzati kerület elnökének védnöksége alatt.

A megnyitón először Horváth Éva Andrea, a Kovács Margit Iskola intézményvezetője köszöntötte a vendégeket, majd a Brunszvik Teréz Német Nemzetiségi Óvoda Süni csoportjának Zenemanó című előadását (felkészítő óvónő: Takácsné Németh Ágnes) láthatták az érdeklődők. Ezután Jana Svetlovska, a Csallóközi Népművelési Központ igazgatója mondta el köszöntőjét, majd a Kovács Margit Iskola 1/a osztályos tanulói mutatták be rövid műsorukat (felkészítő tanár: Hanaszekné Grundtner Éva). Végül Rózsavölgyi László, az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnöke hivatalosan is megnyitotta a kiállítást, mely szeptember 26-ig díjmentesen látogatható az intézmény nyitvatartási idejében (Győr, Répce u. 2.).

A vándorkiállításnak lesz egy második állomása is a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér József Attila Művelődési Házában (Móra park 1.), ahol október 3. és 18. között lesz megtekinthető.

tmoni

2014.09.18