Rájátszás

Megjelent a popköltészeti produkció második anyaga

Szívemhez szorítom címmel megjelent a popzene és a költészet párosítására épülő Rájátszás produkció második könyvbe csomagolt CD-je. A friss dalok bemutatója szerdán (november 25-én) lesz a fővárosi Akvárium Klubban

"Az alapgondolat csak keveset változott a Rájátszás 2011-es indulása óta. Továbbra sincsenek kötött szabályok és a költészet popos megszólalása áll a középpontban, de a zenészek a korábbinál jobban belezenélnek egymás dolgaiba, a produkció sokkal közösségibb lett" - mondta hétfőn Egyedi Péter, az Óriás zenekar vezetője, a Rájátszás zenei rendezője az MTI-nek. A Rájátszásban a magyar pop-rock színtér ismert alakjai, valamint kortárs költők, írók írják újra és játsszák el egymás műveit. A széria alfáját 2011-ben a Margó Városi Irodalmi Fesztivál jelentette, amely a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál társrendezvényeként tett kísérletet irodalom és más műfajok összekapcsolására. Az első "könyvcédé" 2013-ban jelent meg.

A mostani, immár második lemezen és a könyvben Egyedi Péter mellett szerepel Beck Zoltán (30Y), Kardos-Horváth János (Kaukázus), Kollár-Klemencz László (Kistehén), Szűcs Krisztián (Heaven Street Seven), Másik János (Európa Kiadó), Jancsovics Máté (Kistehén) és Sárközy Zoltán (30Y). Az irodalmi oldalról Erdős Virág, Grecsó Krisztián, Háy János, Kemény István, Szálinger Balázs és Závada Péter. A lemezen 14 dal található, a hozzá társított könyvben a dalszövegek, novellák és az eredeti versek is benne vannak.
Egyedi Péter a két évvel ezelőtti első anyagban még nem volt benne, Baksa-Soós Attila Rocklitera című irodalmi produkciójának bemutatásában viszont szerepet vállalt. A Rájátszás alapvetően zenészek és költők által alkotott párok előadására épült, Egyedit eredetileg Závada Péter társának tervezték, menet közben azonban szép lassan homogénebb produkciók alakultak ki. Azért a Závadával közös szám megvalósult (ez az Ahol megszakad), és bekerült a repertoárba egy régebbi Óriás-szám, az Eső, amire Grecsó Krisztián írt új szöveget.
"A számok megvalósításában ma már többen veszünk rész, mint régebben. A korábbi egyszálgitár-megszólalás helyett lett egy többé-kevésbé állandó kíséret az énekesek mögé, dobossal és billentyűssel. Nem mondanám, hogy a Rájátszásból zenekar lett, de van egy mintegy tízfős mag, amely különböző felállásban sürög-forog a színpadon, miközben megmaradt a próza, a felolvasások" - fejtette ki Egyedi Péter. Megemlítette, hogy egy próba során, amelyen mindenki ott volt, született közös produkció Erdős Virág Van egy ország című verséből - ezt a számot maga a költő énekli. Énekes-dalszerzőként debütál a Rájátszás új anyagán Grecsó Krisztián is, aki réges-régen már kipróbálta a "rocksztár" szerepet a csongrádi The Toors együttesben - erről egy novellában ír is a könyvben.
Háy János korábban az MTI-nek azt mondta, az igazi különbség vers és dalszöveg között, hogy "míg előbbinél bármennyi idő van a belső tartalmak felhasítására, utóbbi meg sem születik, ha nincs ez a hasítás". Egyedi Péter most úgy fogalmazott, hogy itt nincs sértődés, ha a zeneszerző "a jó ízlés mentén" hozzányúl a vershez, mert az másként nem képes dalként is működni. Így alakított ős is időnként Háy János és Grecsó Krisztián versein.
"A lemez az elmúlt két év Rájátszás-munkáinak lenyomata. A történet az indulástól érdekes kémiája a kortárs irodalomnak és a poprocknak, korábban nem nagyon volt ilyesmire példa. A dolog hajtómotorja nemcsak a közös alkotás, hanem a kialakult nagyszerű emberi kapcsolat, barátság közöttünk. Ott vannak az összeszokott párok, például a Szálinger-Szűcs, a Háy-Beck, a Grecsó-Kollár-Klemencz, közben együtt egyfajta családot alkotunk" - mondta a zenész.

A Rájátszás - Szívemhez szorítom című könyvcédé - amelyet a készítők a produkció egykori menedzsere, Bártfai Andrea Zsöme emlékének ajánlották -, a Magvető kiadó és a Kultúrkombinát közös kiadásában jelent meg.

MTI

2015.11.24