Az időjárás titkai

Interaktív kiállítás az ÁRKÁD-ban

A dinoszauruszok után ismét természettudományos témában nyílt kiállítás a győri ÁRKÁD bevásárlóközpontban szeptember 12-én. Az október 5-ig megtekinthető látványosság az időjárási jelenségeket, azok közül is a szélsőséges eseményeket állítja a középpontba. Az üzletközpont folyosóin nyolc érdekes, interaktív elemekkel bővített ismeretterjesztő sziget mutatja be, miért és hogyan keletkezik a tornádó, a zivatar, a fagy, a ciklonok, vagy a rendkívüli hőség.

Kiderül, milyen körülmények alakítják nap, mint nap időjárásunkat, s mit is jelentenek pontosan a frontok. Az egyes kiállítási modulok kronológiailag kapcsolódnak egymáshoz, minden egyes modul egy bizonyos múltbéli időpontban egy tényleges időjárási jelenséget reprezentál. Az időjárási jelenségek és azok hatásai nemcsak általánosságban kerülnek bemutatásra, hanem egy-egy személyes történeten keresztül is. A modulokhoz tartozik egy időjárás állomás, amely a bemutatott nap hőmérsékletét, légnyomását, páratartalmát is jelzi. A kiállításon végigsétálva választ kaphatunk arra, hogyan alakul ki, hogyan változik az időjárás, milyen tényezők befolyásolják. Megtapasztalhatjuk a levegő tömegét, a napenergia erősségét, de szóba kerül a hőáramlás, a konvekciós cella, vagy a de Coriolis-erő is.

Az ember azt hihetné, hogy az időjárás nem olyan látványos (nem négy, embermagas tőrfogú „monstrum”), ezért kevesebbeket érdekel. De nem, meglepődve vettem észre, hogy a délelőtti időpont ellenére is sokan meg-megálltak, a felnőttek és gyerekek – mások példáján felbuzdulva – kipróbálták az egyes eszközöket (ingyen van, na, meg tényleg érdekes). Érdemes is, hiszen így mindenki kedvet kaphat arra, hogy megértse azokat a természetes-természeti jelenségeket, amelyek elől (akarjuk, vagy sem) nem tudunk elzárkózni. Elszomorító aktualitása van mostanság például a sok eső okozta árvíznek, s elgondolkoztatásra késztető képeket is találunk a kiállításon, melyek gyerekek szemszögéből mutatják be a (rájuk váró) lehetséges jövőt. Szokták mondani, hogy a szeleknek nincsenek országhatárok, így amit a világ egyik részén tesznek, kihat a másik részében élőkre is.

Amiért mégis tetszik nekem ez a bemutató, hogy nem erőltet: mindenki ott áll meg, ahol neki tetszik, annyiszor mehet vissza elmerülni-kipróbálni az eszközöket, amennyiszer csak szeretné. És végre nemcsak olvasni-értelmezni kell a tudományt, hanem a modellek révén meg is lehet érteni! Miközben megtekertem a tornádót imitáló kart, bevillant, hogy most akkor merre is fog forogni? És ez csak egyetlen gondolat a havazást, a téli fagyot, a jégkristályokat, a nyári záporokat, a föld jövőjének klímáját bemutató témák érdekességei közül. Szóval jómagam is „kénytelen” vagyok elismerni, hogy remek ötlet mindez: míg az egyik vásárol, a másik „kikapcsolódik” és tanul…

Csendes Richárd


2014.09.16