A XV. Győri Könyvszalon megnyitó ünnepsége


2015. november 6-án, pénteken, délelőtt  11 órakor hivatalosan is megnyílt a XV. Győri Könyvszalon, a város könyvfesztiválja a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán.

Radnóti Ákos Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere ünnepi megnyitóját egy Paolo Coelho-idézettel kezdte: Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: "A könyv sokkal jobb volt".

Az alpolgármester örömét fejezte ki annak tudatában, hogy immár tizenötödik alkalommal gyűlnek össze a könyv barátai a novemberi eseményen az önkormányzat, a kulturális és művészeti intézmények összefogásának eredményeképpen.

A Győri Könyvszalon olyan esemény – hangsúlyozta –, ahol írók, költők, olvasók személyesen is találkozhatnak egymással, így az itt vásárolt könyvek értékesebbek, mint a könyvesboltban vásároltak, hiszen személyes élmény fűződik hozzájuk. Különösen fontos a mai számítógépes, okostelefonos világban, hogy a fiatal generációk számára a könyv és az olvasás élménye fennmaradjon.

Az ünnepi műsort a Győri Nemzeti Színház művészei – Szikra József, Mózes Anita, Venczel-Kovács Zoltán és Fejszés Attila – mutatták be.

Az idei könyvszalon programjának különleges újdonsága volt a Kortársasjáték c. drámaíró verseny, melyen 3 drámaíró (Kiss Csaba, Pozsgai Zsolt, Szűcs Gábor) 1 nap alatt 3 drámát írt, amit 3 rendező (Kszel Attila, Tengely Gábor, Szűcs Gábor) állított színpadra a Győri Nemzeti Színház művészei közreműködésével.

A megnyitó ünnepségen sorsolták össze az írókat a rendezőkkel, s választották ki a dráma címét: Udvarába hozta a tengert a győri lottómilliomos.

Az elkészült műveket szombat este mutatták be a színházban.

Hermann-né Gesztrich Nikoletta, az Önkormányzat Kulturális Osztályának vezetője a műsor után megtisztelte jelenlétével a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) standját, és vidám beszélgetést folytatott az éppen jelenlévő alkotókkal.

 

Molnár György
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja 

2015.11.16