Mesekuckó

A XV. Győri Könyvszalonon

Egy újabb év elteltével, a XV. Győri Könyvszalonon mi, a Gyermekek Háza munkatársai ismét kuckósítottunk, polcratermett díszeket rendezgettünk, párnákat paskoltunk, gyerekrajzokat kereteztünk, kinyitottuk „mesélő házaink” összes képzeletbeli ablakát.

Három nap és három délután folytak a kuckóságok, hirtelen kis baglyok kezdték el díszíteni az asztalokat, felhőmobilok szálltak alá, és állatos kitűzők népesítették be a játszóházi asztalokat.

Csutkó, a nagy mesemondó, fáradhatatlanul vitte táncba és mesébe a gyerekeket, árkon, bokron, üveghegyen. Az újabb produkció gitárral varázsolta el a gyerekeket, egyszerre mozogtak a gitár hangjai és a kis talpak, Váray Laci egy igazi belvárosi betyár módjára táncoltatta és énekeltette meg a lurkókat. Aki bírta szusszal, és még nem volt neki elég a muzsikából, azoknak Töreky Zsuzsi és Gólya bácsi dalolt estélig a kuckóban.

A második nap a mesék és játékok napja volt Frankó Katával, ahol mókusokká változva ugrabugráltak a mesék folyamán a gyerekek, Füzi Rozival Holló Jankót kísérhették el a hétpróbán keresztül; voltak ott királyfiak, királylányok, zsiványok és más varázslatos meseszereplők. Betty-vel és Richie-vel, az Arrabona Diákszínpad vezetőivel a nagyobbacskák ugrálhattak egyik kommunikációs szerepjátékból a másikba.

Szorgos kezek, fürge ujjacskák csipeszfigurákat készítettek, készültek a gyönyörű, játékos betűkockák és mókás könyvjelzők, aki pedig a történelemből híres királylányokra volt kíváncsi, meghallgathatta, honnan is tud róluk olyan sokat Illés Andrea a Királylányos könyv írója.

Harmad napra ismét jutott idő mesére és egy kis alkotásra is, valamint a rajzpályázat nyerteseinek díjátadására.

A csikicsuki varázsfüzet, a szivárványos kukac után Agócs Gergő gyönyörűséges és hangzatos mesemondásával „Hét nap, hét éjszaka, hét szempillantás” alatt változott a kuckó a képzelet színterévé.

Sokan voltak kíváncsiak M. Kácsor Zoltán könyvére, ahol lehetőség nyílt Garázsbagázs izgalmas életébe bekukucskálni. Ezt követte ismét zene és játék.

…és, mint a mesékben, egy szempillantás alatt elröppentek kuckóságaink, kacajaitok, táncoló lábacskáitok vidám hangjai, de ha hinni lehet a meséknek, és valóban három nap egy esztendő, akkor nem is olyan sokára ismét találkozunk Veletek!

Fazekas Antónia

2015.11.13