Gyűjtsük össze az 1956-os forradalom dokumentumait!

Felhívás

A Magyar Nemzeti Levéltár Győr-Moson-Sopron Megye Győri Levéltára felhívással fordul a lakossághoz: az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójához kapcsolódóan szólítjuk meg a megye és a város társadalmát. Intézményünk célja, hogy a forradalmi eseményekhez és az azt követő megtorlásokhoz fűződő helytörténeti, valamint országos jelentőségű magániratokat összegyűjtsük.

2016-ban emlékezünk az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára. Ez alkalomból a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára és valamennyi megyei tagintézménye felhívással fordul Magyarország lakosaihoz és a külföldön élő magyarokhoz. Az ország legrégebbi közgyűjteményei a levéltárak, az általuk őrzött iratok a magyar történelem, a magyar művelődés és kultúra legfontosabb dokumentumai. Kérünk mindenkit, hogy amennyiben a birtokában van az 1956-os forradalom és szabadságharccal kapcsolatos bármilyen irat, napló, levelezés és fénykép, a tartós megőrzés és a múlt minél szélesebb körű feltárása érdekében szíveskedjenek átadni azokat a levéltáraknak.

A levéltárak természetesen nemcsak az 1956-os forradalom és szabadságharc dokumentumait gyűjtik, hanem a magyar történelem minden írásos, képi emlékét. A levéltárak szívesen fogadnak minden felajánlást, de különösképpen várják az első és második világháborúval, a holokauszttal, a kitelepítésekkel, a politikai szabadságvesztésekkel kapcsolatos iratokat. Biztosak lehetnek benne, hogy adományaikat a levéltárak éppen olyan becsben tartják majd, mint a több száz éve rájuk bízott emlékeket.

Amennyiben rendelkezik olyan levelekkel, naplókkal, képeslapokkal, fényképekkel és hangzóanyagokkal, amelyek a kérdéses korszakban készültek vagy arra vonatkoznak; kérjük, keresse meg archívumunkat! Örömmel hallgatnánk meg visszaemlékezéseiket is! Írjon a gymsmgyl@mnl.gov.hu e-mail címre, hívja a 06-96/312-424-es telefonszámot, vagy küldjön levelet a 9022 Győr, Liszt Ferenc utca 13. címre.

 

A kép a Wikimedia Commons szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt érhető el.

2015.11.12