A pillanat zsarnoksága, avagy Időt a Léleknek

A filozófia világnapja a FILO-Pontban

November 21-én szombaton, 18 órakor kezdődik A pillanat zsarnoksága, avagy Időt a Léleknek című előadás gyakorlatokkal a FILO-Pontban (Győr, Kálóczy tér 15.). A programot a filozófia világnapja alkalmából szervezik, és az előadáson kívül filozófiai kvízekkel, erénykerékkel és filozófiai kurzusajánlóval is várják az érdeklődőket. A belépés díjtalan.

A pillanat zsarnoksága, avagy Időt a Léleknek előadás gyakorlatokkal

Minden a másé, csak az idő a miénk.” Seneca

Hogyan ragadhatjuk meg az időt – a tudomány, a művészet és a filozófia válaszainak tükrében

Tudomány: Thomas Hylland Eriksen, az Oslói Egyetem szociálantropológia professzora a tudós és az ember szemével néz rá az egyre többeket érintő időhiányra, az egyre esztelenebb rohanásra. A problémák egyik gyökerét a „lassú idő” eltűnésében látja.

Művészet: Michael Ende Momo című regényében a szürke urak azért jöttek, hogy elvegyék az emberektől az időt. Hatalmukba kerítik őket, és arra kényszerítik, hogy takarékoskodjanak az idővel, ne fecséreljék barátokra és „haszontalan dolgokra”. Az emberek pedig minél inkább takarékoskodnak, annál szegényesebb és sivárabb lesz az életük, és egyre idegenebbé válnak önmaguk számára is. A szimbolikus mese megmutatja az utat oda, ahol az idővirágok születnek: „Mert az idő maga az élet, és az élet a szívben lakozik.”

Filozófia: Seneca elgondolkodtat az időhöz való viszonyunkról, Fernand Schwarz és Delia Steinberg Guzmán pedig gyakorlati válaszokat adnak, hogy milyen módszerekkel vegyük a kezünkbe az időnket. A résztvevők többek között megismerkedhetnek az összpontosítás erejével és a hosszú távú tervezés fontosságával.

A figyelem az élet meghosszabbításának egyik formája. Minél jobban figyelünk, minél több értékes tettet viszünk véghez, annál inkább meghosszabbodik az élet az idő adta kereteken belül, mert minden pillanat különleges dimenziókat ölt.” Delia Steinberg Guzmán

További információ: http://www.ujakropolisz.hu/

2015.11.11