Egyiptom, egy lenyűgöző civilizáció

FILO-Pont

November 19. csütörtök és 21. szombat között rendezik meg az Egyiptom, egy lenyűgöző civilizáció című programsorozatot a FILO-Pontban (Győr, Kálóczy tér 15.). Ízelítő a témákból: Szenet – az átkelés játéka - előadás és játék; FILO-Filmklub: Ta meri – a szeretett föld - filmvetítés és beszélgetés; Tanuljunk festeni egyiptomi módra! - festéskurzus.

Az ókori Egyiptom szellemi öröksége a mai napig lenyűgözi és ámulatba ejti a világot. A sokféle témát felölelő kiállítás, valamint az elméletet és gyakorlatot ötvöző programok segítségével a résztvevők bepillantást nyerhetnek ennek a páratlan kultúrának a teljességébe.

Egyiptom megérinti az embert és arra készteti, hogy egy pillanatra megálljon és elgondolkodjon: vajon honnan ered a forrás, amelyből azóta is állandó inspirációt nyerhetünk? S bár az idők során a világ sokat változott, az ember ma mégis ugyanazt keresi: ki vagyok, honnan jövök és merre tartok, mi a célja az életemnek? Egyiptomnak volt válasza ezekre a kérdésekre, és talán ezért is voltak képesek példaértékűt alkotni és évezredeken keresztül fennmaradni.

A kiállítás témáiból: Egyiptom rejtélyes nyelve: a szimbólumok; Az egyiptomiak és isteneik; Egyiptomi felfogás az ember felépítéséről; Oktatás-nevelés, Szenet – az átkelés játéka; Tutanhamon kincse, Az örökkévalóság házai; Kilépés a fényre…; Művészeti kánon a festészetben és a szobrászatban

Részletes program:

November 19. csütörtök:

17.30 a programsorozat és a kiállítás megnyitója

18.00 Kiállítás kvízekkel

19.00 Szenet – az átkelés játéka

előadás és játék

Az ősi Egyiptom önismereti és egyben társas játéka: a szenet. A szenet szó átkelést jelent: átjutást a nehézségeken, a kételyeken, az élet meghatározó időszakain. A játék segít új nézőpontból rálátni a nehézségek okára, megtalálni a megfelelő stratégiát, és könnyed lélekkel tanulni a tapasztalatokból.

Az előadás után az érdeklődők kipróbálhatják a játékot.

Belépődíj: felnőtteknek 700 Ft/nap¸ gyermeknek 500 Ft/nap

November 20. péntek:

18.00 FILO-Filmklub: Ta meri – a szeretett föld

filmvetítés és beszélgetés

A kisfilm segítségével a résztvevők képzeletbeli utazást tehetnek az ókori Egyiptom csodálatos világába. A Nílus mentén városról városra haladva bontakozik ki az ősi egyiptomi ember értékrendje, világnézete. Ebből a tudásból merítettek az egyiptomi szobrászok, csillagászok és építészek egy-egy remekmű megalkotásakor. A per Anh központokat, az Élet házait látva, és a fáraók és vezérek szavait hallva talán meg lehet sejteni valamit abból a szellemi teljességből, amit az egyiptomiak éltek. A filmet követő beszélgetésben pedig talán arra is fény derül, hogy miért nevezték a Nílus két partjának lakói hazájukat Ta meri-nek, azaz „szeretett földnek”.

Évezredek teltek el, de még ma sem tudjuk pontosan, hogyan építették a piramisokat. Hogyan tudták a régi mesterek olyan aprólékosan és finoman megmunkálni a szobrok rideg kövét? Honnan volt tudomásuk évezredekkel ezelőtt arról, hogy a Föld gömbölyű? A mai napig sem fejtettük meg, hogy hogyan voltak képesek a Théba nyugati partjain álló Memnón kolosszusok énekelni, amint megérintette őket a felkelő nap első sugara.” (részlet a filmből)

19.30 Művészeti kánon az ókori Egyiptomban

előadás

Mi a titka az ókori egyiptomi művészetnek, amitől ma is csodálattal szemléljük? Kik és hogyan hozták létre ennek a magasan fejlett és sok ezer éves civilizációnak a rendkívül értékes műalkotásait? Mitől hatnak oly eleven erővel és mi célt szolgáltak az egyiptomi ábrázolások? Hogyan tudta évezredeken át megőrizni a fiatalságát az egyiptomi művészet? Milyen mintát, törvényt követtek az egyiptomi művészek, akik népszerűség helyett arra vágytak, hogy Maat, a Törvény és igazságosság méltó őrzői legyenek?

18.00–20.30 (a programokkal párhuzamosan) Egyiptomi játszóház gyerekeknek

Szeretettel várjuk a kisebb-nagyobb gyerekeket egyiptomi játszóházunkba, ahol több különféle technikával egyiptomi szimbólumokat készíthetnek, játékos hieroglif-rejtvényeket oldhatnak meg, s aki kedvet érez, kis régésszé is válhat, hogy feltárhassa a kőbe zárt régmúlt kincseit.

Belépődíj: felnőtteknek 700 Ft/nap¸ gyermeknek 500 Ft/nap

November 21. szombat:

9.00–16.00 Tanuljunk festeni egyiptomi módra!

festéskurzus

A résztvevők elkészíthetik saját, egyiptomi stílusú képüket az ókori módszer alapján.

A Művészeti kánon az ókori Egyiptomban című előadás folytatásaként a kísérletezni vágyók a gyakorlatban is kipróbálhatják, hogy hogyan lehet alkalmazni az egyiptomi művészeti kánon elveit egy egyiptomi kép elkészítésén keresztül. A szeminárium során megismerkedhetnek a színek, valamint az ábrázolt szimbólumok és istenképek szimbolikájával is.

A kurzus végén mindenki hazaviheti a saját festményét.

Időtartam: kb. 6 óra

A részvétel díja: 4000 Ft, kedvezménnyel 3500 Ft, amely magában foglalja a festés anyagköltségét is.

A csoport maximális létszáma 10 fő. A részvételhez előzetes regisztráció szükséges a gyor@ujakropolisz.hu címen. A jelentkezéseket beérkezési sorrendben tudják visszaigazolni.

15.00–18.00 Szenetjáték

Kipróbálhatod magad, hogyan haladsz végig a játéktáblán az egyiptomi társasjátékban, ahol egy téged foglalkoztató kérdés mentén nézhetsz szembe utad próbáival, győzelmeivel és tanulságaival.

9.00–17.00 (a programokkal párhuzamosan) Egyiptomi játszóház gyerekeknek

Szeretettel várják a kisebb-nagyobb gyerekeket az egyiptomi játszóházba, ahol különféle technikákkal egyiptomi szimbólumokat készíthetnek, játékos hieroglif-rejtvényeket oldhatnak meg, s aki kedvet érez, kis régésszé is válhat, hogy feltárhassa a kőbe zárt régmúlt kincseit.

Ebédszünet: 13.00–14.00

Belépődíj: gyermekeknek 500 Ft.

További információ: www.ujakropolisz.hu

2015.11.09