Az örömteli alkotás műhelye

Interjú Gyarmathi Zsuzsával

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum továbbra is várja az érdeklődőket minden korosztályból művészeti szakköreire, melyek az ősz folyamán indultak el újra. Ellátogattunk az Agyagmíves IPARkodás című foglalkozásra, melynek különleges helyszíne a Fruhmann Antal néhai kályhásmester lakóházában és műhelyében működő kályhamúzeum (Győr, Kiss János u. 9.). A szakkörről vezetőjével, Gyarmathi Zsuzsa keramikus, fazekas-oktatóval, a Kovács Margit Iparművészeti Szakközépiskola és Szakiskola tanárával beszélgettünk.

A felújított épület újonnan kialakított műhelyében találkoztunk Gyarmathi Zsuzsával, akit az alkotás örömétől átszellemült csapat vett körül. A résztvevők különböző korosztályból kerülnek ki, és vannak, akik már évek óta tanulnak Zsuzsától a foglalkozások keretében.

Mióta vezeted a kerámia szakkört a Rómer Múzeumban?

Emlékeim szerint öt éve működünk. Annak idején az Esterházy-palota pincéjében kezdődtek el a foglalkozások még kis körben, és azután a csoport fokozatosan fejlődött. Egyre többféle technikát tanultunk meg a kerámia területén belül. Alkottunk már hurkából felrakott tárgyakat, készítettünk lapkerámiából összeilleszthető alkotásokat, mintaformákat is felhasználva. És amikor a múzeumnak sikerült pályázat útján fazekaskorongot vásárolnia, akkor elkezdtünk dolgozni ezzel a technikával is.
Ettől az évtől kerültünk át ide a Fruhmann-házba, és az itteni gyűjtemény anyagát remekül fel tudjuk használni a szakkör során. Nagyon inspiráló lehetőség, hogy a Fruhmann Antal kályhásmester hagyatékából származó, szebbnél szebb motívumkincseket tartalmazó gipszmintákat is be tudjuk emelni a kerámia műhely alkotói folyamatába.

Hány alkalomra van szükség, hogy az ember sikerélményt élhessen át?

A különböző technikáknál ez eltérő, de mindegyiknél megszületik a sikerélmény. A korongozás elsajátítása hosszabb folyamat, ahhoz szükséges egy jó év. Akkor már legtöbben önállóan ki tudják alakítani az elképzelt tárgyakat. A különféle technikákat egyébként ötvözni is szoktuk az alkotás közben.

Melyik a leggyorsabban elsajátítható technika?

Amikor hurkákból építkezünk. Ez azért is nagyon jó, mert eközben megtanulhatják a szakkörbe járók az anyag tulajdonságait. Nagyon fontos, hogy ráérezzenek a dolog ízére. Gyakorlat közben derül ki, milyen az állaga az agyagnak, hogy lehet formálni, összeilleszteni, milyen erővel kell hozzányúlni.

Milyen korosztályt vársz a szakkörbe?

Elsősorban felnőtteknek szól ez a foglalkozás. De korábban jöttek kisgyermekes anyukák is, és aztán ahogy nőttek a gyerekek, néhányan itt maradtak közülük. Nagyon szépen beilleszkedtek, szeretnek ide járni, és nagyon ügyesek.

Van, aki hosszabb ideje jár?

Igen, vannak néhányan, akik már a kezdetek óta járnak, nagyon lelkesek, és igazán szép tárgyakat készítenek. Saját ötleteket, terveket hoznak, amiket itt meg is valósítunk.

Egészen a kész tárgy megalkotásáig el lehet jutni?

Igen, van saját kemence, úgyhogy miután a tárgy kiszáradt, megfestjük, majd megtörténik az első égetés, utána a mázazás, és végül a második égetés. Teljesen kész állapotban vihetik haza a résztvevők az alkotásokat. Sokan ajándéktárgyakat is készítenek például karácsonyra. Hiszen újra visszakapták értéküket a kézzel készült termékek, és reneszánszukat élik a régi mesterségek.

Mi a legfontosabb, amit át szeretnél adni a kerámia művészetén keresztül?

Én annak örülök, ha ezeknek az egyszerű technikáknak a segítségével mindenki megtanul tárgyakat tervezni és elkészíteni, ha megtanulja megvalósítani, amit megálmodott.

Milyen hatással van az alkotói folyamat a résztvevőkre?

Nagyon pozitívan hat, az agyagozás kikapcsol és feltölt, egyfajta meditatív állapotot teremt. Ez azután az ember mindennapjaira is kiterjed. Rendszeresen tapasztalom, hogyan nyugtatja meg, és lassítja le a felpörgött, izgő-mozgó gyerekeket az összpontosított figyelmet igénylő alkotás. Átszellemülnek, ahogy az anyaggal érintkeznek.
Nagyon fontos, hogy a foglalkozásoknak jó közösségformáló ereje van. Egyénileg pedig lélekemelő megtapasztalni, hogy egy kupac agyagból az ember csodákat teremthet, ha elsajátítja a szakmát. A szakkör keretei között mindenki meg tudja tanulni a kerámia készítésének alapjait, ha türelmesen gyakorol. És akkor a benne születő gondolat testet ölthet az általa megformált tárgyban.

Szabados Éva

Művészeti szakkörök a Rómer Múzeumban:

Magas hőfokon
Vezeti: Boda Ildikó keramikus, fazekas-oktató

TűzSzelence – tűzzománc szakkör
Vezeti: Mészáros Eszter tűzzománc-oktató

Agyagmíves IPARkodás
Vezeti: Gyarmathi Zsuzsa keramikus, fazekas-oktató

Ne csak nézz, láss is – képzőművészeti szakkör
Vezeti: Hefter László üvegművész és Szabadvári Attila grafkusművész

További információ a szakkörökről itt. A programokhoz folyamatosan lehet csatlakozni. Kapcsolat: Bódis Bea, múzeumi menedzser 20/626-0573, Turzai Erika Anna, múzeumpedagógiai csoportvezető 20/532-2644.


2015.11.05