Mit ér a könyv, ha soha nem olvasod?

Miért jobb könyvtárba járni, mint könyvet venni?

A könyv érték? Na, ne viccelj! A gondolat az érték, ami benne van, és amire késztet. Nem a papír. Nem kilóra. Nem azért, hogy ott legyen a polcon. Mit ér egy könyv, ha a „majd elolvasom, amikor jobban ráérek” érzete kapcsolódik hozzá?

Minimalistaként nagyon kevés könyvet veszek meg. Korábban komoly gyűjteményem volt, ezer darabos, vagy lehet, több is. Mostanra két könyvespolc, de fogyatkozik tovább. Néhány barátom rémülten áll a jelenség előtt, és közli, hogy a könyv érték, és ő bizony soha életében nem válna meg tőlük. Persze annyit dolgozik némelyik, hogy olvasni, na, arra nincs ideje. De könyve az van, rogyásig. Tudom, tudom: majd ha lesz ideje, amikor kicsit lazábbak lesznek a napjai, elolvassa őket. Tudom, mert én is ezeket mondtam magamnak, amikor csak vettem és vettem, de olvasni bizony nem olvastam olyan ütemben.

27 éve vagyok könyvtári tag, és 24 éve ugyanaz az olvasójegyem száma, mint valami bizarr matematikai feladvány: 1235. Kapcsolatunk a könyvtárral töretlen, de az intenzitás hullámzónak mondható, mert az utóbbi két évben jött egy kis könyvundorom. Nem élveztem az olvasást. Mostanában azonban újra találtam kedvemre való könyveket, és igen, inkább kikölcsönzöm, és nem megveszem.

Miért jobb könyvtárba járni, mint könyvet venni?

▪ nem otthon porosodik, vagyis nem kell takarítani
▪ nem nyomaszt, hogy nincs időd elolvasni, mert ha nem olvasod, akkor visszaviszed, és kész
▪ lehet beszélgetni a könyvtárosokkal nagyon jókat könyvekről, könyvkiadásról, kedvencekről
▪ egy könyvtár ritkán költözködik, ellentétben a magánemberekkel, így a barátaink nem panaszkodnak azon, hogy egy bölcsészt költöztetni komoly hátfájás a   könyves ládák miatt
▪ ha nem tetszik egy könyv az első 50 oldalig sem, akkor visszaviszed, és nem bosszankodsz a kiadott 3-4 ezres miatt
▪ az életben a rengeteg változás mellett van valami megnyugtatóan állandó, pl. a tagsági számunk

Esszencia a végére: ha számodra értékes, akkor használd, tehát olvass! Ha félreteszed, hogy majd elolvasod, komoly esély van rá, hogy sosem fogod. Nem kell birtokolnod ahhoz, hogy élvezhesd: menj könyvtárba!

Rácz Tünde
Forrás: Egyszerűbb élet

2015.11.05