Szakmák vonzásában

XVI. Pályaválasztási Kiállítás

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya együttműködésben a Győr-Moson-Sopron Megyei Pályaorientációs Konzorcium további tagjaival idén 16. alkalommal szervezte meg a Pályaválasztási Kiállítást a győri Egyetemi Csarnokban november 2-án.

A rendezvény remek alkalom arra, hogy a régió szakiskolái, szakközépiskolái és szakképzéssel foglalkozó vállalkozói bemutatkozzanak a pályaválasztás – és értelemszerűen az – iskolaválasztás előtt álló tizenéveseknek. Mintegy harminc kiállító – Szombathelytől Kapuváron, Csornán, Sopronon és Győrön át Komáromig – épített színes, csalogató standot a tornacsarnokban.

A diákjaik jövőjére gondot fordító általános iskolák tanulói nagy számban jelentek meg a rendezvényen. A nyolcadikosok tanári kísérettel érkeztek, s aztán általában önállóan fedezhették fel a standok kínálatát. Játszhattak számítógépen, tölthettek ki önismereti kvízt, tervezhettek házat, formázhattak császárzsemlét, ülhettek modellt portréhoz, kóstolhattak cukrászsüteményt és mezőgazdasági terményeket, készíttethettek (majdnem) profi sminket és új frizurát. Tanulmányozhattak működő berendezéseket, nézhettek motivációs filmeket, és persze fotózhattak. Diskurálhattak szakoktatókkal, a már szakmát tanuló diákokkal, s begyűjthettek rengeteg szórólapot, információs anyagot.

Míg a diákok bejárták a kiállítás minden zegzugát, addig szüleiknek összevont szülői értekezleteket szerveztek a középiskolai felvételi eljárásról a Mobilis Interaktív Kiállítási Központban. Jól látható módon azoknál a kiállítóknál volt a legnagyobb nyüzsgés, ahol a látogatók interaktív módon ismerkedhettek egy adott intézménnyel; illetve ott, ahol diákok is képviselték az adott iskolát.

Fotógalériánk bepillantást enged a rendezvény hangulatába.

B. E.

2015.11.03