Mozivásznon Goda Krisztina legújabb filmje, a Veszettek


Goda Krisztina legújabb filmje október 22-én került a budapesti mozikba. A Csak szex és más semmi, valamint a Szabadság, szerelem című remekművek után újabb zseniális magyar filmet láthatunk a Veszettekben. Az október 19-i sajtóvetítést követően a rendezőnő megosztotta velünk nézeteit az elkészült filmről.

A Balázs Béla-díjas magyar filmrendező és forgatókönyvíró, Goda Krisztina ismét egy elgondolkodtató és mély történetet tár a nézők szeme elé. A téma várhatóan felborzolja a kedélyeket, hiszen erős emberi történetekkel foglalkozik új, 116 perces játékfilmjében. Akciójelenetekből nincs hiány, a történet napjaink legaktuálisabb társadalmi kérdéseit feszegeti.

A film két nehéz sorsú fiú történetét jeleníti meg, akik egy határozott, erőskezű vezető (Fenyő Iván) hatására csatlakoznak egy rendvédelmi szervezethez. Korábbi bűnös múltjukat szeretnék feladni, ezért elhatározzák, hogy összefognak, és tesznek az egyre inkább elharapózó bűnözés ellen a városukban. Az egyesület tagjai megérzik a hatalom ízét, és egyre kevésbé tudnak különbséget tenni áldozat és bűnös között, valamint a jó-rossz fogalma is összemosódik.

„Aktuálisnak érzem a film által boncolgatott problémákat. Érdekelt, és kihívásnak éreztem, hogy egy olyan manipulatív, nárcisztikus karakterről csináljunk filmet, mint a történetben szereplő Ács János. Tetteivel gyorsan éri el céljait, azonban ez nem vezet jóra” – fejtette ki Goda Krisztina.

A témát figyelembe véve a film nagyon megosztónak ígérkezik, mégis óriási siker várható. A sajtóvetítés végén a közönség még percekig ült csendben. Nagy hatást gyakorolt a film kétségkívül mindenkire, nem egy olyan történet, amit másnap elfelejt az ember. Megfelelő hangulatban, érdeklődéssel és maximális odafigyeléssel érdemes csak időt szánni a film megnézésére. Rengeteg akció és felkavaró jelenet elevenedik meg a filmvásznon, ugyanakkor a humor jegyei is megmutatkoznak megfelelő időben ütemezve, ezzel oldva a feszült hangulatot.

Többen is utaltak rá, hogy Goda Krisztina legújabb műalkotása kísértetiesen hasonlít az igaz történeten alapuló Amerikai história X című film hangulatához, mondanivalójához, amely egy felkavaró, sokat vitatott dráma, egy családban zajló rasszizmusról.

„Az Amerikai História X sokkal didaktikusabb eszközökkel él, bár nagyon hatásosan közli mondanivalóját. Mi szándékosan nem akartuk az egyesületet egy létező csoportnak megfeleltetni, valamint a filmben szereplő etnikumokat sem szerettük volna nevükön nevezni. A Veszettek Czető Bernát László könyvének adaptációja. Természetesen fikció, de elemei jöhetnek nyilván megtörtént eseményekből” – mondta a rendező, majd hozzátette: „Bár nem lehet elvonatkoztatni a politikától, inkább szociálpszichológiai szempontból érdemes vizsgálni a történetet. Ez a film egyfajta küldetés, amely a demokrácia mellett teszi le a voksot. Témája Magyarországon kívül szinte minden társadalmat nyomaszt napjainkban”.

A Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával, a Megafilm gyártásában készült produkció forgatása tavaly nyár elején kezdődött. A XVI. kerületi Ikarus Művelődési házban vették fel a film számos jelenetét. Itt alakították ki a filmben látható rendőr-főkapitányságot, valamint a szórakozóhelyet is.

„Hosszú volt a forgatás, végig nagyon jó hangulat volt, jó stábbal, színészekkel dolgozhattam együtt. Úgy éreztem, mindenki számára fontos volt a történet, valamint az is, hogy jól jelenjen meg mindez a filmvásznon, ezért szakmailag is a maximumot nyújtotta mindenki” – emlékezett vissza Goda Krisztina.

A Divinyi Réka forgatókönyvéből készült Veszettek főbb szerepeiben Fenyő Iván, Györgyi Anna, ifj. Vidnyánszky Attila, Klem Viktor, Törőcsik Franciska, Csuja Imre, Nyári Oszkár, Bán Bálint, Béli Ádám, Fritz Attila és Molnár Piroska láthatók.

Varga Adrienn
Forrás: kultura.hu

2015.10.28