Pákovics Miklós: Örökké hibiszkuszok

Könyvajánló

Az 1944-ben, Szombathelyen született Pákovics Miklós hetedik megjelent kötete az Örökké hibiszkuszok címet kapta. Az író, újságíró, színházi dramaturg legújabb könyve a győri Kazinczy utcai antikváriumban kapható, hősei pedig ismerősek lehetnek a szerző Hordozható mennyország című regényéből.

Nem véletlenül tűnhetnek ismerősnek az olvasó számára Pákovics Miklós Örökké hibiszkuszok című új regényének hősei. Avila és Nieves, a két rokonszenves szerelmes, a furcsa gyógyászati felfogásáról híres Tudela doktor, Plöm-Plöm kisasszony, a túlságosan is odaadó asszisztensnő, Monroy, a tengert az ügynökségért feláldozó hajóskapitány, Severin Severino, többszörös lakástulajdonos és lehetséges gyilkos, Juan Antonio Miranbell, kávéfőzésben és festészetben egyaránt kiérdemesült művész, valamint a nagyvonalúságot magas szinten művelő Rodrigo Alameda de Villaflores márki évekkel ezelőtt szerepeltek már a szerző Hordozható mennyország című könyvében.

Bármilyen hihetetlen, a felsoroltak egyszerűen vissza akartak térni, talán az emberséges szerzői bánásmód miatt, talán azért, mert a történések színhelye egy paradicsomi sziget, ahol a klíma kellemes, az éjszaka csakúgy, mint a nappal, könnyelműségre csábító, a titkok pedig meglehetősen különösek, olykor vérfagyasztóak. Pákovics Miklós valóban kíméletesen bánik a szereplőkkel. Nem ábrázolja őket bolondosabbnak, mint amilyenek, gondtalanabbnak sem, mint az egzotikus miliő ezt indokolná. Mindenkinek megvan a maga bája, rigolyája, álma. Mindegyik vágyódik valamire, leginkább szeretetre.

Az író, újságíró, színházi dramaturg Pákovics Miklós 1944-ben született Szombathelyen. Tanári oklevelet szerzett a pécsi Tanárképző Főiskolán, majd több napilapnál volt újságíró, szerkesztő (Kisalföld, Nyugati Hírlap). Dolgozott fővárosi lapoknál, és más folyóiratokban is publikált: Műhely, Új Magyarország, Napi Magyarország, Kisalföld, Nyugati Kapu, valamint a Győri Szalon internetes újságban. Szépirodalmi írásai mellett gyakran foglalkozott Győr-Moson-Sopron megye jelentős művészeinek munkásságával (Cziráki Lajos, Kis Péter, Babos Ágnes, stb.). Művei megjelenéseik sorrendjében: Érlelő (antológia), Afortunadas – Szerencsés szigetek, Hordozható mennyország, Majd kinyomozza Mike, Holnap emigrálunk, Guruló mozigépész I.-II., Rejtett hívás.

Pákovics Miklós legújabb kötete, az Örökké hibiszkuszok Győrben a Kazinczy utcai antikváriumban kapható.

Fotó: Molnár György,
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2015.10.27