Megyerikum: a höveji csipke az első


Kedvező fogadtatásra talált a megyei önkormányzat felhívása, amelyben megyei értékeket, a „hungaricumok” megyei kistestvéreit, úgynevezett „megyerikumokat” kerestek, keresnek. Az első díjazott a höveji csipke lett.

„A … rábaközi fehér hímzések közül sajátos vonásaival emelkedik ki a höveji hímzés, amelyet a hagyomány szerint egy helybeli leány, Horváth Borbála honosított meg a faluban. Az 1860-as években Barbacsról, dajkaságból, mások szerint a Pozsony megyei Somorjáról, libapásztorkodásból hazatérve, a húsvéti táncra három kötényt tervezett, amelyeket a barátnőivel hímeztek ki. A történet szerint ez a három kötény volt az elindítója a höveji hímzésnek, amelynek öltéselemei a lukhímzés, a láncöltéssor, a laposöltés és a huroköltés. Mintakincse leveles ágakból, rozettákból áll, amelyek néha szabad kompozíciójú bokordíszítményt, csokrot képeznek. A „kötés” vagy más néven „pókolás”, amelynek rendkívüli változatossága a höveji hímzést a maga nemében egyedülállóvá teszi, viszonylag későn, a 20. század elején jelent meg.” (forrás:www.hovej.hu)

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat kezdeményezésének hátterében a magyar nemzeti értékekről szóló, 2012-es törvény áll, de a testület túllépett azon, hogy mechanikusan végrehajtsa a törvényi kötelezettségét, s létrehozott egy új fogalmat, a „megyerikumot” is. Ennek büszke tulajdonosa lehet minden olyan megyebeli érték - legyen az természeti, vagy ember által létrehozott -, amely színvonalasan hozzájárulhat a megye rangjának, ismertségének és elismertségének növeléséhez.

A cím odaítéléséről, a feladatok koordinálásával megbízott testület még novemberben felállt, és első ülésén döntött is az első megyerikum cím kiadásáról. Az oklevelet a höveji csipke kapta, s azt a rábaközi település polgármester asszonya, Némethné István Erzsébet vehette át. Mint fogalmazott: a höveji csipke minél szélesebb körben történő megismertetése a céljuk. A megyei értéktár bizottság döntése megerősíti őket abban, hogy a csipke hamarosan bekerülhet a nemzeti értékek közé is, és igazi hungarikummá válhat. A tervek szerint egyébként még a tavasszal megjelenik egy könyv a höveji csipkéről. Már korábban is kiadtak e tárgyban egy kötetet, de az túl szakmainak bizonyult. Ezúttal a nagyközönséget is megszólítani képes, népszerű kiadványra készülnek.

A megyei önkormányzat arra is felkérte a települési önkormányzatok vezetőit, hogy alakítsák meg saját értéktár bizottságukat és tegyenek javaslatot további megyerikum cím várományosokra is. Mint megtudtuk, már több tucatnyi településen létre is hozták a testületet, de miután a megyei települések csaknem fele még nem foglalkozott érdemben a kérdéssel, van esélye annak, hogy jelentősen növekedjék a megyei értékeket tudatosan számba vevő helyi grémiumok száma.

A megyei önkormányzat honlapján (http://www.gymsmo.hu) a témával kapcsolatban fellelhető egy adatbázis, melyben igyekeznek minél több adatot, információt, képet elhelyezni, illetve azt folyamatosan frissíteni. Ezen adatbázison belül megtalálható egy olyan, könnyen kitölthető kérdőív is, melynek beküldésével egyszerűen lehet javaslatot tenni újabb „megyerikum” cím kiadására is. Éljenek vele!

KG

2014.01.09